STA OP MANNEN!

Scripture – Efeze 5:25 “Mannen, hebt uw vrouw lief, evenals Christus zijn gemeente heeft liefgehad en Zich voor haar overgegeven heeft

Observation – Welaan, daar staat’ie… De opdracht van God aan ons mannen als het over het huwelijk gaat. Laten we eens kijken broeders, wat er van ons wordt verwacht.
Wij moeten onze vrouwen dus liefhebben. En niet zomaar een beetje! We moeten haar liefhebben met dezelfde Liefde die de Here Jezus voor de gemeente heeft. En dat houdt in dat we onszelf voor haar moeten overgeven (desnoods aan de dood als het zover komt!).
En waarom? We lezen in het volgende vers: “om haar te heiligen“. We moeten onze vrouwen dus heiligen (apart zetten, als zeer bijzonder behandelen). Ze is immers een “brozer vaatwerk” (1 Petrus 3:7).
We lezen verder: “haar reinigende door het waterbad met het woord, en haar zo voor ons te plaatsen, stralend, zonder vlek of rimpel of iets dergelijks, zó dat zij heilig is en onbesmet“. 
Let op, zijn we er nog bij, broeders? 
Wij moeten onze vrouwen reinigen door het waterbad met het Woord! Dat betekent dat we als priesters in onze huisgezinnen moeten staan! Kennen wij Gods Woord nog? Voldoende om onze gezinnen te kunnen reinigen door de doop in het Woord?
En weet je het nog uit Genesis? God heeft het huwelijk ingesteld en ons verteld dat we één zijn in het huwelijk. We zullen “tot één vlees zijn“, dat wil zeggen dat we elkaars lichaam zijn. We lezen dan ook in het volgende vers: “Zo zijn ook de mannen verplicht hun vrouw lief te hebben als hun eigen lichaam. Wie zijn eigen vrouw liefheeft, heeft zichzelf lief; want niemand haat ooit zijn eigen vlees, maar hij voedt het en koestert het, zoals Christus de gemeente, omdat wij leden zijn van zijn lichaam“. 
We moeten haar voeden en koesteren. Kortom we moeten voor haar zijn als een goede herder, die voor zijn schapen het goede zoekt (lees Psalm 23). Zij is een deel van jou!
Okay moeilijk puntje: heb je je vader en moeder al echt verlaten? “Daarom zal een man [zijn] vader en [zijn] moeder verlaten en zijn vrouw aanhangen, en die twee zullen tot één vlees zijn” (:31). Eigenlijk kun je pas echt je vrouw aanhangen en echt één zijn als je bent losgekomen uit je ‘stam-gezin’. Dat betekent dat je zaken met je eigen vrouw overlegt en niet met je moeder (of vader) – ja, dat gebeurt, vaker dan je denkt.
Vers 32 zegt nu: “Dit geheimenis is groot, doch ik spreek met het oog op Christus en [op] de gemeente“. Het geheimenis is ook groot, en als we de hele Bijbel lezen en tekst na tekst met elkaar vergelijken, dan komen we dicht bij wat God hier heeft bedoeld.
En om af te sluiten nog even voor de vrouwen. “Intussen ook gij, laat ieder voor zich zijn eigen vrouw zó liefhebben als zichzelf opdat de vrouw ontzag heeft voor haar man“.
Als je man zich echt als priester gedraagt, als hij je liefheeft met de liefde van Christus, als hij je apart zet, je reinigt met het waterbad van het Woord, als hij je voedt en je koestert, en alles maar dan ook alles met jou overlegt en niet met zijn ouders, kortom, als JIJ echt in het centrum van zijn leven staat, zou je dan geen ontzag voor hem hebben?
Application – Nou, genoeg te doen broeders!
Laten we bovenstaande tot ons doel maken. Laten we onze gezinnen vormen tot beelden van de relatie tussen Christus en de gemeente (als Zijn bruid).
En ik verzeker je dat je leven anders wordt, dat de gemeente zal veranderen en dat jullie omgeving zal gaan veranderen!

Prayer – Vader dank U wel voor de instelling van het huwelijk en voor de liefdevolle voorschriften die U daarvoor heeft gegeven. Dank U Jezus voor Uw liefde voor de gemeente die voor ons mannen een voorbeeld mag zijn. Dank U Heilige Geest dat U ons hierbij helpt, want het gaat ons niet altijd vanzelf af. We prijzen Uw naam Heer!


One Reply to “STA OP MANNEN!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.