Eigen kracht is vuilnis

Scripture – Filippenzen 3:4, 8, 13-14 “Ofschoon ik voor mij wel reden zou hebben om ook op vlees vertrouwen te stellen.

Indien een ander meent op vlees te kunnen vertrouwen, ik nog meer – Om zijnentwil heb ik dit alles prijsgegeven en houd het voor vuilnis, opdat ik Christus moge winnen – Broeders, ik voor mij acht niet, dat ik het reeds gegrepen heb, maar één ding (doe ik): vergetende hetgeen achter mij ligt en mij uitstrekkende naar hetgeen vóór mij ligt, jaag ik naar het doel, om de prijs der roeping Gods, die van boven is, in Christus Jezus
Observation – Paulus heeft, opgevoed als leerling van Gamaliël, als Farizeeër, als schriftgeleerde, als afkomstig uit de stam van Bejamin, voldoende reden om zich onberispelijk naar de gerechtigheid der wet te noemen. Ja zelfs om daar in te roemen, er trots op te zijn. Maar zegt hij: dat is vertrouwen op het vlees, op eigen kracht (:4).
Het brengt hem niet dichter bij Jezus. Kennis van de Schriften, kennis van de wetten en voorschriften mag dan belangrijk zijn, het kennen van de Here Jezus is belangrijker. Hij drukt het zo uit: “Om zijnentwil heb ik dit alles” (de kennis waar we het net over hadden) “prijsgegeven en houd het voor vuilnis, opdat ik Christus moge winnen” (:8b).
En nu volgt er een stukje dat Paulus’ nederigheid laat zien, hij zegt dat hij het nog niet gegrepen heeft, maar dat hij er naar jaagt. Hij kijkt daarbij niet om, maar vooruit, naar de prijs die aan het einde ligt, de prijs op de roeping van God. Het verkrijgen van het eeuwige, verheerlijkte leven. Een link met Jesaja viel me hier op: “Denkt niet aan hetgeen vroeger gebeurde en let niet op wat oudtijds is geschied; zie, Ik maak iets nieuws, nu zal het uitspruiten; zult gij er geen acht op slaan? Ja, Ik zal een weg in de woestijn maken, rivieren in de wildernis” (Jesaja 43:18-19).
Application – Vertrouwen wij nog op onze afkomst, op het geloof van onze kerk of onze ouders bijvoorbeeld? Op ons houden van de wet (letterlijk of afgeleid in bijvoorbeeld het ‘ren-je-rot-voor-God’ syndroom?).
Laten we ons dan mèt Paulus realiseren dat dit allemaal als vuilnis is. Werk uit het vlees, werk uit eigenkracht, heeft geen geestelijke betekenis voor God. Dit is naar mijn stellige overtuiging ook één van de redenen voor de krachteloosheid van veel kerken. Het is eigen kracht geworden en dode kennis. Het kennen door de Geest – Die ons altijd weer op Jezus wijst – is weg.
En het Evangelie is zo eenvoudig, mensen… Lees Handelingen 2:42 “En zij bleven volharden bij het onderwijs der apostelen en de gemeenschap, het breken van het brood en de gebeden“. Zo eenvoudig is het. Lees je Bijbel, bid elke dag, beweeg je in de christelijke gemeenschap met je broeders en zusters in de bijeenkomsten van de gemeente, en heb avondmaal met elkaar.
Hou dàt vol, in volharding. Dan ga je groeien in je geloof, in je zekerheid en in de kracht van je bediening!

Prayer – Vader dank U voor de eenvoud van Uw Evangelie. Wij maken het vaak veel te ingewikkeld HEER. U wilt ons altijd weer helpen om terug te komen in de eenvoud van het christenleven zoals Uw Woord dat laat zien. Dank U dat U ons met Uw Heilige Geest wilt leiden, en dank U dat we ons gered en verlost mogen weten door het verzoenend en overwinnend sterven en opstaan van Uw Zoon Jezus!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.