De Here is nabij!

Scripture – Filippenzen 4:1, 4-6, 13, 19 “Daarom, mijn geliefde broeders, naar wie mijn verlangen uitgaat, mijn blijdschap en kroon, staat alzo vast in de Here, geliefden! – Verblijdt u in de Here te allen tijde! Wederom zal ik zeggen: Verblijdt u! Uw vriendelijkheid zij alle mensen bekend. De Here is nabij. Weest in geen ding bezorgd, maar laten bij alles uw wensen door gebed en smeking met dankzegging bekend worden bij God – Ik vermag alle dingen in Hem, die mij kracht geeft – Mijn God zal in al uw behoeften naar zijn rijkdom heerlijk voorzien, in Christus Jezus

Observation – Paulus schrijft mooie woorden aan de mensen in Filippi. Zo te horen hebben ze een speciaal plekje in zijn hart. “Geliefde broeders, naar wie mijn verlangen uitgaat, mijn blijdschap en kroon“. De kroon waar hier sprake van is (Gri. stephanos) is de erekrans die aan atleten werd gegeven als zij de wedstrijd hadden gewonnen of aan militairen die een veldslag hadden gewonnen. Het is een overwinningsteken.
De Filippenzen zijn tot geloof gekomen en houden dat geloof nog steeds vast. We mogen hier ook denken aan Paulus’ ‘loon’ op de dag van Jezus Christus (Filippenzen 2:16). Hij roept hen op om “vast te staan in de Here“, kortom, om hun geloof vast te houden tegen dwaalleren als wetticisme en libertinisme.

Verder roept hij hen op om “te allen tijde” blij te zijn. Nu zou je kunnen denken, dat kan toch helemaal niet? Ja dat kan wel! Want let op, er staat bij: “in de Here“. We kunnen ons altijd in de Here verblijden. Er is geen dag zo zwart of er zijn dingen waar je God voor kunt bedanken! Van daar uit kun je er ook voor zorgen dat jouw vriendelijkheid bij alle mensen bekend is. De mensen in de wereld kunnen als het goed is een getuigenis over jou geven dat je altijd zo’n vriendelijk persoon bent. (nou ja, bijna altijd ;-).
We hoeven dan ook niet bezorgd te zijn, want we weten dat Hij ons draagt, en dat we alles, maar dan ook alles, bij Hem mogen neerleggen, met dankzegging! Spreuken zegt het ook al: “Ken Hem in al uw wegen, dan zal Hij uw paden rechtmaken” (Spreuken 3:6). Dan geeft Hij ons ook kracht om door te gaan en kunnen we alles aan. Niet meer in eigen kracht, maar door Zijn kracht.
Dan zal Hij in al onze behoeften “naar zijn rijkdom heerlijk voorzien“! Wat een heerlijke belofte!
Application – Hoe zit dat met jou, met mij? Ik weet van mezelf dat ik niet op alle dagen en op alle momenten even blij ben. Ik maak me ook wel eens bezorgd. En dat is dan met één gebed soms ook niet weg…
Maar als ik er dan tijd voor neem en er voor ga zitten en “Hem ken in al mijn wegen“, dan duurt het niet heel lang of ik kom weer in de rust en de zekerheid dat Hij alles in Zijn handen heeft, en dan besef ik me weer: “De Here is nabij“. Een vriend zei me eens “when you feel a sudden distance between you and God, guess who moved?“. En hij had gelijk… Wij schuiven wel eens een stukje op. God nooit. Hij was, Hij is, Hij zal er altijd zijn!
Dan zijn we ook weer open, reine kanalen voor Zijn kracht om door ons heen te kunnen werken naar mensen om ons heen. Ik vermag alles dingen in Hem die mij kracht geeft!

Prayer – Vader dank U voor de zekerheid dat we niet alleen door het leven gaan. Dank U voor de leiding van Uw Heilige Geest, die ons wil sterken en bemoedigen in U Here Jezus. Dank U voor Uw genade en al Uw zegeningen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.