Probeer alles en behoud het goede? Neen!

Scripture – 1 Thessalonicenzen 5:2, 4, 16-22 “Want u weet zelf heel goed  dat de dag van de Heere komt als een dief in de nacht – Maar u, broeders, bent niet in duisternis, zodat die dag u als een dief zou overvallen – Wees altijd verheugd, bid onophoudelijk, dank God onder alle omstandigheden, want dat is wat hij van u, die één bent met Christus Jezus, verlangt. Blus de Geest niet uit. Veracht de profetieën niet. Beproef alle dingen, behoud het goede. Onthoud u van elke vorm van kwaad.

Observation – Paulus refereert hier aan de worden van de Here Jezus, “als de heer des huizes geweten had in welke nachtwake de dief komen zou“, zou hij waakzaam zijn geweest (Mattheüs 24:43). 
Maar gelukkig, zo gaat hij verder, wij zijn “niet in duisternis“. De dag van de wederkomst zal ons niet overvallen. Wij kunnen die dag zien aankomen door op de tekenen van de tijden te letten. 
Jezus zegt dat ook al: “Leer van de vijgenboom deze gelijkenis: wanneer zijn tak al zacht wordt en de bladeren uitspruiten, dan weet u dat de zomer nabij is” Mattheüs 24:32). Lees vooral het hele hoofdstuk uit Mattheüs om de tekenen te weten en te kunnen herkennen!
We mogen ons verheugen dat die dag komt, we worden opgeroepen om altijd te bidden en onder alle omstandigheden te danken. Let op: niet voor alles maar onder alle omstandigheden!
Verder is het voor ons zaak om nuchter en waakzaam te zijn. Paulus roept ons op  met een aantal aanwijzingen over hoe wij moeten omgaan met of reageren op (de werkingen van) de Heilige Geest.
We moeten oppassen dat we de Geest niet uitblussen. Hij vergelijkt de (werkingen van) de Geest hier met een vuur dat kan worden geblust. We mogen de Geest niet terugdringen, we mogen Hem geen ruimte ontzeggen in ons leven of in onze gemeente.
Paulus schenkt aparte aandacht aan de profetie. We moeten de profetieën niet verachten. Profetie is het uitspreken van Gods wil of Gods plan voor een concrete situatie op ingeving van de Geest. “Verachten” kan betekenen: iemand niet aan het woord laten of:  er geen aandacht aan schenken en dus: geen gevolg geven aan wat God zegt.
Paulus vervolgt met de oproep om al deze dingen te toetsen, te beproeven. Dit is zeker geen oproep om ‘alles maar een keertje te proberen’ en dan het goede uit te zoeken! Mensen isoleren dit vers graag voor dat (hun eigen) doel, maar zo is het niet bedoeld. Zij moeten namelijk ook het volgende vers goed lezen, “Onthoud u van elke vorm van kwaad.“!
Waar het hier wel over gaat zijn de in het voorafgaande gedeelte besproken werkingen van de Geest. Profetieën moeten worden getoetst (beproefd). Waaraan? Om te beginnen aan de Bijbel. Profetieën zullen nooit buiten de kaders van Gods Woord om gaan. Als iemand zegt een profeet te zijn en namens God te spreken, dan zullen zijn woorden om te beginnen in overeenstemming moeten zijn met Gods Woord.
Application – Hoe staat dat bij ons? 
  • Geloven wij klakkeloos iedereen die zegt: ‘ik heb een woord van de Heer voor je’? 
  • Vinden we dat we ‘alles een keer geprobeerd moeten hebben’ om het goede er uit te kunnen halen? 
  • Lopen we achter elke charlatan aan die zegt te kunnen helen en genezen?
  • Beperken we de ruimte voor de Geest in ons leven?
Er is zo enorm veel bagger op het spirituele erf op dit moment dat we Gods Woord hard nodig hebben om alles aan te toetsen! Ik doe dan ook een hartstochtelijke oproep: verdiep je in het Woord van onze Almachtige God! Sta sterk tegen de verleidingen! Dan kun je net als Jezus de satan weerspreken door te zeggen: “Neen, want er staat geschreven: …“!
Toets! Beproef! Weerspreek! Bemoedig! Onderwijs! Alles op basis van het Woord van God!
Het behoeft ons niet te verbazen broeders en zusters, want Jezus zelf waarschuwt ons al: “En er zullen veel valse profeten opstaan en die zullen er velen misleiden” en verderop “want er zullen valse christussen en valse profeten opstaan en zij zullen grote tekenen en wonderen doen, zó dat zij – als het mogelijk zou zijn – ook de uitverkorenen zouden misleiden” (Mattheüs 24:11, 24, HSV).
Wees nuchter en waakzaam!

Prayer – Vader dank U wel voor Uw Almacht, Uw onmetelijke Genade. Dank U Jezus voor Uw overwinning over de macht van de zonde en de dood! Dank U Heer voor Uw Heilige Geest die ons verlichte ogen van ons hart geeft om Uw Woord – dank U voor Uw Woord! – te lezen en te helpen begrijpen. Dank U dat U ons niet in het duister als wezen hebt achtergelaten, maar dat U ons hebt gewaarschuwd voor de dwalingen die we zouden ontmoeten. Wil ons helpen Vader met Uw Geest om onderscheid te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.