In de dalen staan Gods schoolbanken!

Scripture – 2 Thessalonicenzen 1:4-6, 9-10 “de verdrukkingen die u verdraagt: een teken van Gods rechtvaardig oordeel dat u het Koninkrijk van God waardig geacht wordt,  waarvoor u ook lijdt. Het is immers rechtvaardig van God verdrukking te vergelden aan hen die u verdrukken – Zij zullen als straf het eeuwig verderf ondergaan, weg van het aangezicht van de Heere en van de heerlijkheid van Zijn macht, wanneer Hij zal gekomen zijn om op die dag verheerlijkt te worden in Zijn heiligen en bewonderd te worden in allen die geloven (want bij u vond ons getuigenis geloof)

Observation – Paulus prijst de Thessalonicenzen om hun volharding die ze onder verdrukking tonen. Ze houden vol, ze houden vast aan het geloof ondanks vervolging. Ze zijn hierdoor “het Koninkrijk van God waardig“!
Degenen die hen vervolgen en die de verdrukking brengen zullen hun oordeel ontvangen op Gods tijd. God is een rechtvaardig God, Die deze dingen niet vergeet die aan Zijn heiligen worden aangedaan!
Waar voor ons het eeuwige leven in Gods nabijheid wacht, wacht hen een eeuwigheid van verderf, buiten Gods aanwezigheid. Wij echter, Zijn heiligen, zullen dan de bron van Zijn verheerlijking zijn. Iedereen zal de Here bewonderen in ons, de heiligen van de Here. 
Ik heb gezworen bij Mijzelf – uit Mijn mond is in gerechtigheid een woord uitgegaan en het zal niet terugkeren – dat voor Mij elke knie zich zal buigen, elke tong bij Mij zal zweren.” (Jesaja 45:23)
Waarom? Omdat het getuigenis van de apostelen geloof heeft gevonden bij ons en omdat ook wij volharding zullen hebben getoond onder verdrukkingen.
Application – Hoe zit dit bij ons, bij mij?
Houden wij vol als het moeilijk wordt? Of gaan we teksten als die van vandaag lezen en worden we erg wraaklustig op de mensen die ons pijn doen of hebben aangedaan? Da’s zo makkelijk hè? Ze zullen branden in de hel, klaar ermee!
Maar dat is niet Gods wens voor ons. Ook niet voor hen trouwens. Weten we het nog? “Maar Ik zeg u: Heb uw vijanden lief; zegen hen die u vervloeken; doe goed aan hen die u haten; en bid voor hen die u beledigen en u vervolgen” (Mattheüs 5:44). Hij wil dat alle mensen behouden worden!
Ik weet dat volharding wel eens erg lastig kan zijn. Maar ik weet ook, uit eigen ervaring, dat als ik mijn omstandigheden bij de Here breng, dat Hij er mij altijd weer boven uit tilt door te laten merken dat Hij er bij is!
Zijn de omstandigheden dan weg, of makkelijker? Nee, beslist niet, maar ik weet dan weer dat Hij dicht bij mij is. Onze trouwpsalm, Psalm 23, zegt in vers 4: “Al ging ik ook door een dal vol schaduw van de dood, ik zou geen kwaad vrezen, want U bent met mij; Uw stok en Uw staf, die vertroosten mij“. En zo is het precies. Wauw, wat een tekst… Die heeft ons er al zo vaak doorheen geholpen!
Hij tilt ons niet over dalen heen, Hij bouwt geen brede vierbaans bruggen over de dalen van ons leven, maar Hij gaat MET ons door de dalen heen. In de dalen staan Gods schoolbanken! Vergeet nooit, Jezus is altijd nog een metertje dieper geweest dan de put waar jij in zit!

Prayer – Vader dank U voor Uw altijd durende aanwezigheid! Niet voor niets noemt U Zichzelf “IK BEN”. U BENT er altijd HEER. Dank U dat U zelfs in de Here Jezus lijfelijk bij ons aanwezig bent geweest en ons hebt voorgeleefd hoe ons leven mag zijn. Dank U ook dat U in de Geest nog elk moment bij ons bent, ook al ervaren wij dat soms niet. Wil ons helpen Heer, ook in onze dalen alles met U te delen en te bespreken! Laat ons in Uw schoolbanken plaatsnemen Heer en onderwijs ons!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.