Is wereldvrede naar Gods wil?

Scripture – 2 Thessalonicenzen 2:1-2, 7, 11-12 “En wij vragen u dringend, broeders, … dat u niet snel aan het wankelen wordt gebracht of verschrikt, niet door een uiting van de geest, niet door een woord, en ook niet door een brief die van ons afkomstig zou zijn – Want het geheimenis van de wetteloosheid is al werkzaam. Alleen is er iemand die hem nu weerhoudt, totdat hij uit het midden verdwenen is. – En daarom zal God hun een krachtige dwaling zenden,  zodat zij de leugen geloven, opdat zij allen veroordeeld worden die de waarheid niet geloofd hebben, maar een behagen hebben gehad in de ongerechtigheid” (HSV)

Observation – In deze brief waarschuwt Paulus de gemeente om – als het gaat over de wederkomst – niet te snel dingen te geloven die ze zien en horen. Schrik niet. Wankel niet. Dat is wat hij hier zegt. 
Wankel niet door ‘geestesuitingen’, niet door ‘een woord’, ook niet door namaak geschriften. Die vormen namelijk allemaal pseudo- of namaak-evangelieën. Hou je aan wat je geleerd is, toets die zaken aan het betrouwbare Woord van God.
De wederkomst komt pas wanneer de “mens van de wetteloosheid, de zoon van het verderf” is geopenbaard en de afval is gekomen. We moeten hier denken – niet aan satan zelf – maar aan iets of iemand die door hem wordt bestuurd. 
In het geheim is deze macht al werkzaam. De openbare uitwerking wordt echter nog tegengehouden. “Er is iemand die hem weerhoudt“. Met die “iemand” kan een persoon of een macht worden bedoeld. Een persoon als een engel die hem vasthoudt, of een macht als het rechtssysteem (dat van de meeste landen is gebaseerd in het Romeinse recht). Pas als die of dat verdwijnt, zal de “mens der wetteloosheid” openbaar worden.
Die mens zal mensen verleiden “overeenkomstig de werking van satan” (:9). En aan hen die zijn leer, zijn woorden aannemen en geloven, en die zich daarmee dus afsluiten voor de waarheid van het Evangelie, zal de Here een “krachtige dwaling” zenden zodat zij deze leugens nog verder gaan geloven (zie ook de parallel met Romeinen 1:18-32).
Application – Heftige teksten! Maar schrik niet… Wij hebben Gods Woord in de Bijbel, Hij wil ons met zijn Geest de weg wijzen, in begrip van de Schrift, en in onze dagelijkse handel en wandel. Om met de 4Musketiers te spreken:
“Voor wie? – VOOR DE KONING!”
Ook uit dit hoofdstuk blijkt het belang van het kennen van Zijn wil en van kennis van het woord van God dat geschikt is om te onderwijzen en te weerleggen (2 Timotheüs 3:14-17). Het belang van het toetsen van zaken die geestelijk lijken kan niet voldoende worden benadrukt!
Als we om ons heen kijken zien we dat waar de wet niet wordt gerespecteerd gerechtigheid verdwijnt en wanorde, chaos en wetteloosheid toenemen. Denk aan Haren en andere ‘project-x’ uitingen waar de wet en haar handhavers worden genegeerd, aan geweld tegen hulpverleners, maar ook verder weg aan landen – bijvoorbeeld in Afrika – waar ordinaire straatbendes de dienst uitmaken en bruut mensen vermoorden die het niet met hen eens zijn.
De “wetteloosheid” wint langzaam aan kracht en terrein. Dat moet gebeuren. De Schrift leert ons dat dit alleen maar zal toenemen. Bidden voor wereldvrede is dan ook een niet op God gericht, horizontaal gebed, en dus niet naar Gods wil. Zijn Woord leert ons immers dat de situatie in de wereld alleen maar erger zal worden totdat Hij in Macht en Majesteit terug komt!
Bidden voor individuele vrede van mensen doordat ze de Here Jezus leren kennen en Zijn overwinning geloven, zich bekeren en Zijn verlossing voor henzelf als Redding aannemen! Dat is een verticaal gebed, en dat is wel naar Gods wil!

Prayer – Vader dank U wel dat we mogen weten dat alles in Uw Almachtige handen is. Dank U dat U alle tijden hebt vastgesteld. Dank U dat U al weet wanneer de Here Jezus terug komt! Dank U dat U ons in Uw Woord alle informatie hebt gegeven die wij in dit leven nodig hebben om U te dienen. Dank U Here Jezus voor Uw overwinning op het rijk van de duisternis. Dank U dat wij met U in het overwinningsleven mogen staan, dat wij met U meer dan overwinnaars mogen zijn. Dank U voor Uw Trooster, de Erbij Geroepene, Die ons helpt, steunt en leidt waar wij dat nodig hebben, ook temidden van toenemende wetteloosheid!


One Reply to “Is wereldvrede naar Gods wil?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.