Het nieuwe verbond!

Scripture – Hebreeën 8:6-7, 13 “Nu heeft Hij echter een zoveel voortreffelijker bediening ontvangen, zoals Hij ook van een beter verbond Middelaar is: een verbond dat in betere beloften is vastgelegd. Immers, als dat eerste verbond onberispelijk geweest was, zou er voor een tweede geen plaats zijn gezocht. – Als Hij spreekt van een nieuw verbond, heeft Hij daarmee het eerste voor verouderd verklaard. En wat oud is verklaard en wat veroudert, staat op het punt te verdwijnen.” (HSV)

Observation – Hier is de kern van de brief aan de Hebreeën. Jezus heeft een betere bediening ontvangen dan Mozes, Hij is ook Vertegenwoordiger van een beter verbond, dat in betere beloften is vastgelegd, ja, in een eed van God zelf (zie blog van gisteren).
Als dat eerste verbond helemaal goed geweest zou zijn was het niet nodig geweest er een tweede voor in de plaats te stellen. Maar God had al lang voorzien dat het nieuwe verbond nodig zou zijn, daarom heeft Hij het in de hele Bijbel al voorzegd. Met name de hier geciteerde tekst (in vers 8b tot en met 12) uit Jeremia 31 is de voorzegging van Pinksteren.
Na dit citaat vinden we nog weer de bevestiging van het verdwijnen van het oude verbond. Het staat op het punt van verdwijnen.
Application – De overwinning IS behaald op het kruis van Golgotha! Jezus heeft satan en zijn demonen verslagen, Hij heeft de dood overwonnen en de weg terug naar de Vader weer geopend! 
Hiermee is het oude verbond in het vlees en in de wet verouderd verklaard en het “staat op het punt te verdwijnen“. In de nieuwe bedeling van de Geest is er de mogelijkheid om – in de wedergeboorte – de wet in ons verstand en in ons hart geschreven te krijgen.
We hebben dan de wet op papier – die de “bedekking der wet” brengt die pas in Christus verdwijnt (2Cor.3) – niet meer nodig, deze is immer vervuld!

Prayer – Vader dank U voor de wet en voor Uw Woord. Uw wet is goed en rechtvaardig. De wet was nodig totdat de overwinning werd behaald. Dank U Jezus voor Uw overwinning over de zonde en de dood! Dank U Heilige Geest dat U de wet in ons hart en in ons verstand hebt geschreven. Dank U Heer voor de overwinning waarin wij mogen delen! Halleluja!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.