Nu weer Ammi, nu weer Ruchama!

Scripture – 1Petrus 2 – “Leg dan af alle slechtheid, alle bedrog, huichelarij, afgunst en alle kwaadsprekerij. En verlang vurig, als pasgeboren kinderen, naar de redelijke zuivere melk, opdat u daardoor mag opgroeien, indien u tenminste  geproefd hebt dat de Heere goedertieren is, … – Maar u bent een uitverkoren geslacht,  een koninklijk priesterschap, een heilig volk, een volk dat God Zich tot Zijn eigendom maakte; opdat u de deugden zou verkondigen van Hem Die u uit de duisternis geroepen heeft tot Zijn wonderbaar licht, u, die voorheen geen volk was, maar nu Gods volk bent; u, die zonder ontferming was, maar nu in ontferming aangenomen bent. – Want u was  als dwalende schapen; maar u bent nu bekeerd tot de Herder en Opziener van uw zielen.” (:1-3, 9-10, 25 HSV)

Observation – Petrus roept hier op tot heiliging, het afleggen van alles wat niet goed is, alles wat niet behoort bij het Koninkrijk van God. We worden opgeroepen ons te houden aan de “redelijke zuivere melk“, daarmee wordt het Woord van de verkondiging bedoeld waarin de Here Jezus centraal staat. Door dat Woord kun je groeien, tenminste, áls je hebt “geproefd hebt dat de Heere goedertieren is“. 
Als we dat hebben geproefd en we hebben de Here Jezus als onze Redder en Verlosser aangenomen, dan mogen we weten dat we een uitverkoren geslacht zijn, een koninklijk priesterschap, een heilig (dat is: apart gezet) volk dat bij God hoort. En waarom heeft God ons tot Zijn eigendom gemaakt? “opdat u de deugden zou verkondigen van Hem Die u uit de duisternis geroepen heeft tot Zijn wonderbaar licht“. Wij bestaan om Zijn lof te zingen en Zijn Naam te verkondigen!
Door het offer van de Here Jezus en onze bekering is onze status wezenlijk veranderd. Eerst waren we niet-zijn-volk (Lo-Ammi) maar nu zijn we weer aangenomen als zijn volk (Ammi). Eerst waren we zonder-ontferming (Lo-Ruchama), nu zijn we weer in ontferming aangenomen (Ruchama). (Zie Hosea 1:6-12).
Dit was namelijk de bedoeling van de Goede Herder, dat de dwalende schapen zouden worden thuisgebracht en weer aangenomen.
Application – Hebben wij ervaren en geproefd dat de HEERE goedertieren is? Goedertieren. Ik hou van dat woord. Goedertierenheid betekent vriendschap. God wil als een Vriend voor ons zijn. Zijn goedertierenheid is over ons als we er op gericht zijn om Zijn wil te doen. Zijn ogen gaan over de gehele aarde om krachtig bij te staan wier hart volkomen naar Hem uitgaat!
Wij mogen ons een uitverkoren geslacht weten, een koninklijk priesterschap! Een volk dat door God voor Zich apart is gezet. Dan weten we ook gelijk wat onze taak op deze aarde is, zoveel mogelijk mensen laten delen in wat ons is overkomen. In ontspanning hoor, wees gerust. Het zij verre van mij om op te roepen tot een militant activisme. Maar wel, gewoon, in ons dagelijks leven als het zo ter sprake komt. En desnoods met woorden…
Het citaat uit Hosea vind ik ook zo prachtig, eerst niet-zijn-volk en zonder-ontferming, nu in Jezus Christus, als koninklijk priesterschap aangenomen als Zijn volk! Niet zomaar aangenomen, God doet geen half werk, Hij maakt ons in Zijn Zoon gelijk tot koninklijke priesters en tot een heilig volk! En “in ontferming“… Het is weer goed!
Prayer – Vader dank U wel voor Uw aanneming en ontferming! Heer ik prijs Uw Naam voor Wie U bent, onze Goedertieren God! Dank U Jezus voor het offer aan het kruis en voor de bescherming van Uw bloed waardoor ons redding en genezing is geworden! 

One Reply to “Nu weer Ammi, nu weer Ruchama!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.