Het sieraad van een zachtmoedige en stille geest

Scripture – 1Petrus 3 – “Evenzo, vrouwen, wees uw eigen mannen onderdanig; opdat ook, als sommigen aan het Woord ongehoorzaam zijn, zij door de levenswandel van de vrouwen zonder woorden gewonnen mogen worden, doordat zij uw reine levenswandel in de vreze des Heeren waarnemen. Uw sieraad moet niet bestaan in iets uiterlijks: het vlechten van het haar, het dragen van gouden sieraden of het aantrekken van mooie kleren; maar uw sieraad moet zijn de verborgen mens van het hart, met het onvergankelijke sieraad van een zachtmoedige en stille geest, die kostbaar is voor God. – Evenzo, mannen,  woon met begrip met haar samen; geef de vrouw, als de zwakkere, haar eer; u bent immers ook mede-erfgenamen van de genade van het eeuwige leven; opdat uw gebeden niet verhinderd worden.” (:1-4, 7, HSV)

Observation – In de eerste zeven verzen geeft Petrus hier dezelfde wederkerigheid aan voor het huwelijk als die we ook bij Paulus vinden. Zie de blog met de titel “Sta op mannen!“. Het Bijbelse gegeven van het hoofd-schap van de man in het gezin (Efeze 5:23) wordt ook hier uitgewerkt.
Het je stellen onder het geestelijk gezag van de man is voor de vrouw een eer, omdat ze daarmee Gods Woord gehoorzaam is en, zoals Petrus hier schrijft, omdat sommigen van buiten “zonder woorden gewonnen mogen worden” door de levenswandel, zeg maar het voorbeeld dat zo gegeven wordt van vrede en rust in de gezinnen.
Dan komt er een zin die ik persoonlijk prachtig vind. Het sieraad van de vrouw moet niet haar uiterlijk zijn. Van de man trouwens ook niet, maar gemiddeld zijn wij er wat minder meer bezig denk ik. Wat Petrus bedoelt is dat het uiterlijk niet je primaire focus moet zijn.
Wat dan wel? “uw sieraad moet zijn de verborgen mens van het hart, met het onvergankelijke sieraad van een zachtmoedige en stille geest, die kostbaar is voor God“. O, prachtig vind ik dit! Die opdracht wilde ik ook wel!
Maar voor ons mannen staat hier de opdracht om “met begrip” met onze vrouwen samen te wonen. En haar haar eer te geven. We zijn immers samen erfgenamen “van de genade van het eeuwige leven“. En als we dit niet doen zou ons gebedsleven kunnen worden verhinderd…
Application – De tweezijdigheid van een verbond zien we ook in het verbond van het huwelijk terug. En wat een mooi doel is er aan het huwelijk gegeven! Een goed, vredig en rustig huwelijk levert een uitstekend voorbeeld op voor de omgeving. Daar worden zelfs mensen door aangetrokken. Het doet me denken aan Jezus’ woorden “aan uw onderlinge liefde zal men zien dat U mijn leerlingen bent” (Johannes 13:35).
Wij, mannen, mogen “met begrip” met onze vrouwen omgaan. Da’s soms al moeilijk genoeg! Vrouwen zijn (voor ons) soms van die onbegrijpelijke wezens. Het vergt een leven lang om elkaar goed te leren kennen.
Yvonne en ik gaan nu 35 jaar met elkaar om en we beginnen langzamerhand het idee te krijgen dat we elkaar goed kennen en elkaars reacties kunnen snappen. Dat vergt tijd lieve mensen!
En dat we nog bij elkaar zijn is voor een groot deel te danken aan Yvonne’s “sieraad van een zachtmoedige en stille geest, die kostbaar is voor God“.
Prayer – Vader dank U wel dat U ons aan elkaar hebt gegeven als mannen en vrouwen die U willen dienen. Dank U wel dat U het huwelijk zo evenwichtig hebt bedacht. Wil ons helpen Heer om er vorm aan te geven op een manier die U eert. Dan zult U onze huwelijken zegenen, dat hebben we ervaren. Dank U Heer!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.