Niet meer gebukt onder schuldgevoel!

Scripture – 1 Johannes 2 – “Kinderen van mij, ik schrijf jullie dit om te voorkomen dat jullie zouden zondigen. En als iemand dan zondigt, weet dan dat we een voorspraak hebben bij de Vader, namelijk de Here Jezus zelf, de Rechtvaardige. Hij is het die onze zonden heeft uitgewist; trouwens, niet alleen die van ons, maar ook die van de hele wereld.” (:1-2, eigen vertaling)

Observation – Johannes schrijft al deze dingen om te voorkomen dat wij zondigen. Hij schrijft dit niet als wet, zo zit Johannes niet in elkaar, maar herderlijk, liefdevol. Vergeet niet, hij was al op hoge leeftijd toen hij deze brief schreef, en hij schreef waarschijnlijk aan mensen die onze zijn herderlijke zorg vielen en die hij al jaren gediend had. Wat opvalt is zijn gebruik van het liefdevolle “kinderen van mij“. Misschien zouden wij gebruiken: “Ik schrijf jullie dit, lieve mensen“…
En áls iemand dan zondigt… Zie? Johannes, op zijn hoge leeftijd, kent het leven en de moeilijkheden, hij weet uit ervaring dat een zondeloos leven niet mogelijk is. Daarom wijst hij ons op de Here Jezus Die onze pleitbezorger is.
Het woord “voorspraak” is een vertaling van het Griekse “paraklēton“, een samengesteld woord vanuit “para“, erbij, en “kaleo“, roepen of noemen. Het is het woord dat ook bij de belofte van de Heilige Geest door de Here Jezus wordt gebruikt en dat daar wordt vertaald met “Trooster“. “Paraklēton” betekent dus letterlijk de “Erbij Geroepene“.
Die naam voor de Here Jezus is dan goed gekozen, want Hij is de Erbij Geroepene. Iemand die je bijstaat, iemand die jouw zaak mee verdedigt, die jouw zaak namens jou bepleit. Wij kennen dat woord ook, maar dan vanuit het Latijn, samengesteld uit “ad”, erbij, en “vocare” roepen; advocaat, de Here Jezus is jouw Middelaar.  De vertaling met ‘een voorspraak’ (HSV) is volgens mij de beste.
Onder het woord verzoening in dit vers (vertaald als “uitgewist“) ligt het Griekse woord ‘hilasmos’. Dit woord is afgeleid van ‘hilaskomai, of genadig stemmen, verzoenen’, en geeft ten eerste eigenlijk de voltrokken daad aan van ‘genadig stemmen’, het genadig gestemd zijn. Als tweede betekenis geldt de ‘(concrete) verzoening’ in het zoenoffer van de Here Jezus. Deze tweede vertaling past beter in de NT context. Het woord duidt daarom op het volbrachte verzoeningswerk van onze Here Jezus. Waar een aantal vertalingen vertalen met ‘verzoening’, gaat alleen de Willibrord Vertaling een stapje verder en vertaalt met ‘die onze zonden uitwist’. Dat is ook de vertaling de ik heb gekozen.
Application – Wat een dijk van een tekst! Wat een voorbeeld van liefdevolle herderlijke (pastorale) zorg is Johannes toch… Niet voor niets staat hij bekend als de apostel van de liefde! Bijna teder schrijft hij de gemeente aan en roept hen op om vol te houden, niet mee te gaan in de dwalingen, maar aan leer en leven vast te houden, “om te voorkomen dat jullie zouden zondigen“. 
Hij weet dat dit toch zal gebeuren, en daarom legt hij nogmaals de nadruk op de Voorspraak die wij hebben in de hemel, namelijk onze Heer en Heiland Jezus Christus, Die aan de rechterhand van de Vader op de troon zit en daar pleit voor ons! (zie ook Romeinen 8:34). 
Wij hoeven niet meer te leven met een last van schuldgevoel op onze nek! Onze zonden zijn uitgewist door het bloed van het Lam. De overwinning is behaald op Golgotha! Halleluja!
En vanuit het Liefdevolle en Vergevingsgezinde hart en karakter van God ligt die Vergeving (uitwissing) klaar voor iedereen die Jezus als Redder en Verlosser heeft aangenomen en die belijd dat hij heeft gezondigd. Denk aan ons vers van gisteren (1Johannes 1:9). Ken je het al uit je hoofd?
Prayer – Vader dank u wel voor Uw knecht Johannes die ons zo’n prachtig liefdevol leven heeft voorgeleefd. Die met alles wat in hem was de Here Jezus navolgde. Dank U Jezus voor Uw verzoenend offer aan het kruis dat al onze zonden heeft uitgewist. Dank U dat Uw Geest ons helpt en leidt als wij luisteren. Dank U voor het overwinningsleven dat U voor ons hebt mogelijk gemaakt! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.