Vrijheid en vrijmoedigheid

Scripture – 1 Johannes 3 – “Mijn lieve kinderen, laten wij niet liefhebben met het woord of met de tong, maar met de daad en in waarheid. En hieraan weten wij dat wij uit de waarheid zijn, en zo zullen wij ons hart voor Hem geruststellen. Want als ons hart ons veroordeelt, God is meer dan ons hart, en Hij weet alle dingen. Geliefden! Als ons hart ons niet veroordeelt, hebben wij vrijmoedigheid om tot God te gaan; en wat wij ook maar bidden, ontvangen wij van Hem, omdat wij Zijn geboden in acht nemen en doen wat Hem welgevallig is. En dit is Zijn gebod: dat wij geloven in de Naam van Zijn Zoon, Jezus Christus,  en dat wij elkaar liefhebben, zoals Hij ons een gebod gegeven heeft. En wie Zijn geboden in acht neemt, blijft in Hem en Hij in hem. En hieraan weten wij dat Hij in ons blijft, namelijk aan de Geest, Die Hij ons gegeven heeft.” (:18-24, HSV)

Observation – Johannes roept ons hier op om niet alleen met de mond, maar ook met de handen te geloven. Voeg de daad bij het woord. In waarheid. Want dan weten we dat we in de waarheid zijn en hebben we vrede en rust. Ons hart (wij zelf) kan ons wel veroordelen, God doet dat niet als we in Jezus zijn (Romeinen 8:1, NBG51).
En als we dat eenmaal zeker weten en we veroordelen ook onszelf niet meer, dan verkrijgen we vrijmoedigheid om tot God te gaan (zie ook Hebreeën 4:16). En wat we dan ook bidden zullen we ontvangen omdat we naar Zijn wil leven.
Johannes herhaalt hier in zijn woorden ook het grote gebod: geloven in de Naam van Jezus en elkaar liefhebben. En als we dat doen blijft Jezus in ons en wij in Hem. Als teken en zekerheid  hebben we de Heilige Geest ontvangen Die in ons is.
Application – Wat een rust. We mogen hervormd worden in ons denken (Romeinen 12:2) zodat we onszelf niet meer veroordelen, want God doet het ook niet meer. Dan staan we pas echt in de vrijheid, dan zijn we pas echt Vrijgemaakt!
Dan kunnen we ons geloof ook handen en voeten geven, in vrijheid en vrijmoedigheid. We staan immers vrij tegenover God en tegenover onszelf. En we hebben van Hem Zijn Geest gekregen die ons leidt en helpt.
Laten we ons daar naar uitstrekken, zodat de wereld ziet dat wij anders zijn, apart gezet. Dan zullen ze vanzelf aan ons komen vragen wat dat toch is, wat wij hebben. En dan kunnen we getuigen van onze grote God!
Prayer – Vader dank U wel dat U ons niet meer veroordeelt, en dat we daarom ook zelf in de vrijheid en de vrijmoedigheid mogen staan tegenover U en tegenover onze naasten. Dank U Heer voor Uw geweldige genade, en voor Uw Heilige Geest. Dank U wel dat U ons leven leidt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.