Onderscheid de geesten

Scripture – 1 Johannes 4 – “Geliefden,  geloof niet elke geest,  maar beproef de geesten of zij uit God zijn;  want er zijn veel valse profeten in de wereld uitgegaan. Hieraan leert u de Geest van God kennen: elke geest die belijdt dat Jezus Christus in het vlees gekomen is, is uit God; en elke geest die niet belijdt dat Jezus Christus in het vlees gekomen is, is niet uit God;  maar dat is de geest van de antichrist, waarvan u gehoord hebt dat hij komt,  en die nu al in de wereld is. Lieve kinderen, u bent uit God en u hebt hen overwonnen, want Hij Die in u is, is groter dan hij die in de wereld is.” (:1-4, HSV)

Observation – De geest van de mens heeft het vermogen contact met het bovennatuurlijke te leggen en te onderhouden (zie “Geest, ziel en lichaam” en “Geest en ziel“. Zo kan de geest van de mens staan onder invloed van de Heilige Geest van God, of van de demonische machten van de duisternis.
Daarom schrijft Johannes hier dat we niet “iedere geest” (van een profeet) moeten geloven, maar dat we de geesten moeten “beproeven of zij uit God zijn“. Hij schrijft deze woorden tegen dwalingen, namelijk dat het leven van Jezus op aarde alleen in een geestelijke gedaante had plaatsgevonden en dus geen vleselijk leven was geweest.
Daar werd onder invloed van het Griekse denken aan gekoppeld dat men hier op aarde alles gewoon mocht doen waar men zin in had, omdat het stoffelijke en het onstoffelijke rigoureus werden gescheiden. Men vond in die dwaalleer alleen het geestelijke, het onstoffelijke, van belang.
Het onderscheid of een profeet namens God spreekt kan worden gemaakt door te luisteren naar de woorden van die profeet. Als hij over dit onderwerp belijdt dat Jezus in het vlees gekomen is, dan spreekt hij namens God, anders niet, dan spreekt hij namens de duisternis.
Johannes spreekt zijn lezers aan en vertelt hen liefdevol dat zij “uit God” zijn. Zij hebben overwonnen, want Gods Geest, die in hen is, is groter dan de demonische machten die in de wereld zijn.
Application – Hoe zien wij tegenwoordig of iemand uit God spreekt of niet?
Allereerst hebben we natuurlijk Gods Woord. Geen enkele profetie zal strijdig zijn met het Woord van God. Dat is de eerste toetssteen. Het leven van de profeet is ook een indicatie. In het leven van een profeet zal godsvrucht te zien zijn. Hij zal een heilig leven lijden, of minstens een leven dat gericht is op heiliging. En uit zijn antwoord op de vraag “wie is de Here Jezus voor jou?” kun je een heleboel afleiden over de staat van het geestelijk leven van de profeet.
Het belangrijkste wapen echter is het gebed en de gave van onderscheiding, die we allemaal mogen ontvangen als we God daarom bidden. God wil met zijn Geest onze geest leiden in dit belangrijke onderscheid. Als wij in Zijn liefde blijven, in Zijn Woord blijven, dan zijn wij in Hem en is Hij in ons.
Prayer – Vader dank U wel dat U ons niet als wezen hebt achtergelaten, maar dat U Uw Geest hebt gegeven om ons te leiden, ook op het gebied van het beproeven en onderscheiden van geesten. Dank U wel Here Jezus dat U zowel Goddelijk als menselijk was toen U hier op aarde bij ons was. Dank U wel dat U op Golgotha de overwinning over de duisternis hebt behaald!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.