Bescherm elkaar, lees de Schrift!

Scripture – Judas 1 – “Maar u, geliefden, bouwt u uzelf op in uw allerheiligst geloof en bid in de Heilige Geest, bewaar uzelf in de liefde van God en verwacht de barmhartigheid van onze Heere Jezus Christus, tot het eeuwige leven. En ontferm u over sommigen, en ga daarbij met onderscheid te werk. Red anderen echter met vrees, en ruk hen uit het vuur. U moet ook haten het onderkleed dat door het vlees bevlekt is.” (:20-23, HSV)

Observation – Ook Judas schrijft tegen de dwaalleraars en roept de gelovigen op om zichzelf op te bouwen in hun geloof en te bidden in de Heilige Geest, zichzelf te bewaren (te blijven in) de liefde van God, waarbij ze de barmhartigheid van de Here Jezus mogen verwachten, met aan het einde het eeuwige leven.
Nu zijn er mensen die door de dwaalleraren worden beïnvloed. Over hen moeten de gelovigen zich ontfermen. Het is wel nodig om dit met onderscheid te doen! Er zijn groepen in de gemeente die onder invloed van de dwalingen zijn (gekomen). Het gaat hierbij met name om de ‘zwakken’ in de gemeente, die gemakkelijk te beïnvloeden zijn. De werkwoordsvorm onder “ontferm u” duidt op een voortdurend doorgaande actie. Het is de voortdurende pastorale verantwoordelijkheid van de gemeente(-leden) om goed op elkaar te letten!
We mogen hen “uit het vuur rukken“, de nood is acuut! En we moeten daarbij met vrees (ontzag) te werk gaan. Waarom? Omdat de dwalingen zo ontzettend besmettelijk zijn! De metafoor van het vuur is niet voor niets gekozen, ook als redder uit dat vuur kun je brandwonden oplopen.
Het laatste deel klinkt ons wat vreemd in de oren, maar het onderkleed was het kledingstuk dat het dichtst op het lichaam werd gedragen en staat voor een zondige, losbandige levensstijl vol met de zonden van het vlees. Deze levensstijl kenmerkte de dwaalleraars en kan als ‘besmettelijk’ worden aangemerkt.
Application – Ontfermen wij ons ook goed over elkaar? Hebben wij het in de gaten als een broeder of zuster meegaat in een dwaalleer? Kunnen en durven wij elkaar daar op grond van de Schrift op aan te spreken?
Dat is wel waar de Bijbel ons hier toe oproept! Jezus zegt dat Zelf immers ook? En Paulus schrijft het ook: “Uw roem is niet goed. Weet u niet dat een klein beetje zuurdeeg het hele deeg doorzuurt?” (1 Korinthe 5:6).
Naast de leerstellige thema’s in de brieven van Paulus zijn er dus veel algemene en pastorale thema’s in de brieven te ontdekken, en zeer vele daarvan gaan over het bestrijden van dwalingen. Ik denk dat mensen – ook in 2000 jaar – niet zo hard veranderen en dat er niets nieuws is onder de zon. Dat betekent dat ook wij bijzonder ons best moeten doen om de kennis van en de omgang met de Schrift te bevorderen. Op die manier rusten we elkaar toe om zelfstandig dwaalleraren te kunnen herkennen en bestrijden.
Wat dat betreft ben ik een fan van de mensen in Berea, zoek hier maar op waarom!
Prayer – Vader dank U wel voor Uw Woord. Dank U Jezus dat U ons waarschuwt voor zuurdesem. Dank U Heilige Geest dat U ons helpen wilt om bij de leer te blijven die U ons geeft. Dank U dat wij mensen die dreigen af te dwalen mogen redden ‘als voor het vuur weg’. Dank U dat U ons beschermt tegen ‘brandwonden’, beïnvloeding door deze dwalingen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.