God is trouw en vol goedertierenheid

Scripture – Psalm 92 – “Het is goed om de HEERE te loven

en voor Uw Naam psalmen te zingen, Allerhoogste;
in de morgen Uw goedertierenheid te verkondigen
en Uw trouw in de nachten,
Een onverstandig man weet hier niets van
en een dwaas begrijpt dit niet:
Maar U bent de Allerhoogste,
voor eeuwig de HEERE.

De rechtvaardige zal groeien als een palmboom,
hij zal opgroeien als een ceder op de Libanon.
Wie in het huis van de HEERE geplant zijn,
die mogen groeien in de voorhoven van onze God.

In de ouderdom zullen zij nog vruchten dragen,
zij zullen fris en groen zijn,
om te verkondigen dat de HEERE waarachtig is;
Hij is mijn rots en in Hem is geen onrecht.
” (:2-3, 7, 9, 13-16 – HSV)

Observation – De Psalmist begint met op te merken dat het goed is om te zingen, de Naam van de Heer te loven. Jezus deed dat ook! Lees maar in Mattheüs 26:36. In deze Psalm wordt ook een onderwerp aangedragen: Gods goedertierenheid en trouw!
Goedertierenheid. Een woord dat in de ‘nieuwe’ vertaling weg is vertaald. Ik heb geleerd dit prachtige woord te waarderen en te vertalen met ‘vriendschap’. Er zit meer in, maar ons woord ‘vriendschap’ komt het dichtste bij. 
Onverstandige of ongeestelijke mensen kun je niet uitleggen wat dat is, een almachtig God die onze Vriend wil zijn, die het beste met ons voor heeft, die het goede voor ons wil. Het is wel Zijn goedertierenheid die ons doet uitroepen: “Maar U bent de Allerhoogste, U bent voor eeuwig!“.
Wij mogen opgroeien ‘als een palmboom‘, als een ‘ceder op de Libanon‘. Kenmerkend aan palmbomen is dat ze in de woestijn een indicatie zijn voor de aanwezigheid van water, en in elk geval een bron van schaduw. In hun beschutting kan leven zijn. Zo mogen wij christenen ook plaatsen zijn van leven, bronnen van het levende water! Want als wij ‘in Hem‘ zijn, geplant in de Here, dan groeien we in Gods voortuin!
En dan zullen we ook in onze ouderdom nog vrucht dragen, nog “fris en groen” zijn, niet voor onszelf, maar – zoals het laatste vers ons leert – om “te verkondigen dat de HEERE waarachtig is; Hij is mijn rots en in Hem is geen onrecht“.
Application – Vandaag las ik een bericht over iemand van 84. Deze dame, Lilly Fern Weatherford, zat al 70 jaar in de fulltime bediening als zangeres, waarvan 65 jaar bij één gospelgroep, the Weatherfords. Nou hoeft dat je muziekstijl niet te zijn, maar het is wel geweldig als illustratie bij deze Psalm.
Hoe staat dat met ons? Zijn wij geplant in het huis van de Here? Of, zoals Paulus het noemt, zijn wij “in Hem“? 
In Hem hebben wij verlossing, door Zijn bloed” (Efeze 1:7)
In Hem zijn wij ook een erfdeel geworden” (Efeze 1:11)
In Hem hebben wij de vrijmoedigheid en de toegang met vertrouwen” (Efeze 3:12).
Laten wij in Hem blijven, bij zijn trouw en goedertierenheid!

Prayer – Vader Dank U wel voor Uw goedertierenheid en trouw. Wil ons dicht bij U houden Heer, wij verlangen er naar om uw vrienden te mogen zijn. Laat ons maar zien Heer wat U van ons wilt, waar U ons vandaag wilt hebben, met wie wij vandaag een gesprekje aan mogen knopen. 

One Reply to “God is trouw en vol goedertierenheid”

  1. Wat heerlijk he, dat wij veilig zijn in Jezus armen, als wij dicht bij hem blijven. Wat bij mij de laatste 2 weken steeds weer naar boven komt is, Hans wil je samen met mij wandelen. Ben dat eens gaan opzoeken in de Bijbel en zoweel in het OT als in het NT zie je geweldige voorbeelden in het wandelen met de Heer en altijd weer die eenvoud. De Heer is goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.