Behoud voor de 144.000

Scripture – Openbaring 7 – “1 Hierna zag ik vier engelen staan op de vier hoeken van de aarde. Zij hielden de vier winden van de aarde tegen, opdat er geen wind zou waaien op de aarde, of op de zee of tegen enige boom. 2 En ik zag een andere engel opkomen van waar de zon opgaat, met het zegel van de levende God. En hij riep met luide stem tegen de vier engelen aan wie het gegeven was de aarde en de zee schade toe te brengen, 3 en zei: Breng geen schade toe aan de aarde, en ook niet aan de zee en de bomen, totdat wij de dienaren van onze God aan hun voorhoofd verzegeld hebben. 4 En ik hoorde het aantal van hen die verzegeld waren: honderdvierenveertigduizend waren er verzegeld uit alle stammen van de Israëlieten. 5 Uit de stam Juda waren er twaalfduizend verzegeld, uit de stam Ruben waren er twaalfduizend verzegeld, uit de stam Gad waren er twaalfduizend verzegeld, 6 uit de stam Aser waren er twaalfduizend verzegeld, uit de stam Naftali waren er twaalfduizend verzegeld, uit de stam Manasse waren er twaalfduizend verzegeld, 7 uit de stam Simeon waren er twaalfduizend verzegeld, uit de stam Levi waren er twaalfduizend verzegeld, uit de stam Issaschar waren er twaalfduizend verzegeld, 8 uit de stam Zebulon waren er twaalfduizend verzegeld, uit de stam Jozef waren er twaalfduizend verzegeld, en uit de stam Benjamin waren er twaalfduizend verzegeld.” (:1-8 – HSV)

Observation – Het uitblijven van het oordeel is verwerkt in de structuur van de tekst van het boek Openbaring. Het openen van de zegels wordt hier onderbroken door twee verhalende gedeelten over twee groepen, de verzegelden uit de stammen van Israël en de mensen die uit de grote verdrukking komen (daarover morgen meer).
Johannes ziet vier engelen “op de vier hoeken der aarde” staan die de vier winden vasthouden. En hoewel de voortgang van het openen van de zegels wordt onderbroken, heeft het gezicht wel een relatie met het zesde zegel. Deze engelen hebben immers (:2) de macht gekregen om “de aarde en de zee schade toe te brengen“. De vier engelen en de vier hoeken staan voor de vier windstreken en duiden daarmee, conform het algemene taalgebruik, op het feit dat de hele aarde in gevaar is. Dat de engelen de hoeders van deze natuurkrachten zijn is in de Joodse overlevering ook een bekend begrip.
Maar er verschijnt een vijfde engel vanuit het oosten. Dat is de richting van waaruit in het laatst der dagen de redding en de heerlijkheid van God werden verwacht. Deze engel heeft het zegel van de levende God bij zich. Het gaat hier om een zegelstempel of een zegelring, waarmee in die tijd documenten of eigendommen werden verzegeld. De zegelring of het -stempel werd meegegeven aan gevolmachtigden. Zij hadden daarmee volmacht om namens hun heer op te treden. Hij roept de andere vier engelen “met luide stem” op om de verwoestende krachten nog even tegen te houden totdat “de dienaren van onze God” zijn verzegeld.
Het is duidelijk dat deze verzegeling bescherming biedt tegen de oordelen van God, en in (9:4) wordt duidelijk dat het zegel ook bescherming biedt tegen aanvallen van demonische machten. Zij zullen dan ook niet omkomen in de grote verdrukking die aan de wederkomst vooraf gaat (zie ook Mattheüs 24:21-22). Dat het zegel op het voorhoofd wordt geplaatst stemt overeen met Ezechiël 9:4. Hoe het zegel er precies uitziet is niet duidelijk, maar uit Openbaring 14:1 wordt duidelijk dat het zegel de Naam van het Lam en van de Vader inhouden.
De groep die het zegel ontvangt wordt aangeduid met het woord “doulous“, slaaf of dienstknecht. De woorden “dienstknechten van God” wijzen er in de context, zowel als in relatie met 14:1-5, op dat het hier gaat om die groep uit het volk Israël die Jezus als Messias hebben aangenomen, gelovigen die “het Lam volgen waar Het ook naartoe gaat. Dezen zijn gekocht uit de mensen, als eerstelingen voor God en het Lam” (14:4).
De verzegeling zelf wordt niet beschreven, wel het aantal. Duizendvoudig twaalf maal twaalf, een symbolische betekenis voor volledigheid. Maar in tegenstelling tot de groep in vers 9 gaat het hier wel om een afgebakende groep. Deze groep wordt samengesteld uit de stammen van Israël, terwijl die andere groep uit alle volk, stam, taal en natie komt. ‘Israël’ is de term waarmee het Joodse volk zichzelf doorgaans als verbondsvolk aanduidt, terwijl in de buitenwereld de term ‘joden’ wordt gebruikt. De verzegelden komen ‘uit’ elke stam en vormen dus een deel van een groter geheel. Niet de gehele stammen worden verzegeld, alleen zij die Jezus als hun Verlosser hebben aangenomen, zie hierboven en 14:4.
Het feit dat enkelen worden behouden, een ‘overblijfsel’, stemt overeen met de joodse verwachting (Jesaja 10:20,21Ezechiël 6:8). En omdat uit hoofdstuk 14 blijkt dat het hier om christenen gaat kan het hier niet alle joden in het algemeen betreffen, maar alleen hen die Jezus als de Messias erkennen en om die reden worden afgezonderd van de rest van het joodse volk.
Wat nu nog volgt is een opsomming van de stammen. De lijst begint met Juda. Dat kan zijn reden hebben in het feit dat Juda het meest noordelijke gebied was en dat gewoon een logische wijze van opsommen was. Anderen stellen dat Juda als eerste wordt genoemd omdat de beloften over de Messias allemaal over de stam Juda gingen en de Here Jezus uit deze stam afkomstig is. Verder valt op dat in de opsomming de stam Dan ontbreekt, dat Jozef wordt genoemd in plaats van Efraïm, en dat Levi wordt genoemd terwijl die meestal wordt weggelaten. Behalve speculaties buiten de tekst zijn er in de tekst geen verklaringen te vinden voor deze wijze van opsommen.
Application – Heel bijzonder dat we op deze wijze een inzicht krijgen in de bewaring voor de messiaanse Joden tegen de oordelen in de eindtijd. God heeft altijd beloofd dat een overblijfsel zou worden behouden. Hier (en in 14:1-5) blijkt dat het dan gaat om de mensen uit het volk Israël die de Here Jezus hebben aangenomen en Hem overal zullen volgen!
Prayer – Vader dank U wel dat U Uw beloften altijd nakomt! Dank U wel dat U ons laat zien wat er gaat gebeuren Heer, al is het in soms moeilijk te begrijpen taal. Wil ons maar helpen Heer om Uw Woord te interpreteren op de manier zoals U het voor ons hebt bedoeld en geef ons bescheidenheid ten opzichte van Uw machtige heilsplan Here!
AMEN! De Heer is onze Koning, Hij is betrouwbaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.