Niet bij werk alleen

Scripture – “Ik ging langs de akker van een luiaard

en langs de wijngaard van een verstandeloos mens,
en zie, hij was geheel begroeid met distels, met onkruid bedekt,
zijn stenen muur was neergehaald.
Toen ik dit aanschouwde, nam ik het ter harte,
toen ik het zag, trok ik een les daaruit:
nog even slapen, nog even sluimeren,
nog even liggen met gevouwen handen,
daar komt uw armoede aangelopen

en uw gebrek als een gewapend man” (Spr.24:30-34)

Observation – Een spreuk tegen luiheid. Al je de hele dag niks uitvoert dan komt er ook niks gedaan. Het onkruid overwoekert je wijngaard, je muur valt wegens gebrek aan onderhoud uit elkaar. Dat komt ervan als je de hele dag ligt te rusten en te slapen. Voordat je het weet is het jaar weer om, heb je geen oogst binnen gehaald en is de armoede daar en heb je gebrek aan voedsel.
Een wijze les, om trouw je werk te doen en niet lui te zijn.
Application – Bij het nadenken over deze tekst bedacht ik me dat behalve het bovenstaande er nog wel meer te zeggen is. Je kunt deze tekst, en trouwens ook andere soortgelijke teksten uit Gods Woord, ook heel wettisch gaan lezen. En als je dat doet dan krijg je een theologie van moeten, van goede en vooral harde werken.
Begrijp me goed, er is niks mis met hard werken. Dit land is er groot en droog mee geworden. Maar ik zie om me heen maar al te vaak een wettische houding ten opzichte van werk. Een voorbeeld. Er kwam eens iemand bij me op bezoek (voor het eerst) en toen hij mijn hobby-ruimte zag was zijn eerste spontane reactie: “oh, wat zonde van de tijd!”…
Ik ben begaan met hem. Hij is een diepgelovige man, opgegroeid in een omgeving waar veel, lang en hard werken de norm is. Hij weet en kan niet anders. Maar wat zou ik hem graag vertellen van al die andere teksten die ook in Gods Woord staan: “de Waarheid maakt u vrij“, “dit is wat de Here van u vraagt: gerechtigheid te doen en getrouwheid lief te hebben en ootmoedig te wandelen met uw God“.
En onze favoriet: “als men zich verheugt en zich te goed doet in zijn leven, kortom als iemand eet en drinkt en het goede geniet bij al zijn zwoegen, dan is dat een gave Gods” (Pred.3:12-13).
Prayer – Dank U Vader, voor de ontspanning die we mogen hebben in het volgen van U. Dank U wel dat U ons in de vrijheid zet, dat wij ons mogen realiseren dat U Uw Koninkrijk bouwt, niet wij. Dank U wel voor al Uw genade, en voor al Uw rijke zegeningen! Dank U bovenal voor Uw liefde voor ons! Wil ons helpen Heer, voorbeelden van rust te zijn voor alle Martha’s om ons heen.

One Reply to “Niet bij werk alleen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.