Tien dodelijke paradigma’s in de Gemeente

Tien dodelijke paradigma’s in de Gemeente

Gedragen visie

Gedragen visie

Paradigma’s vormen de cultuur in een gemeente. Een paradigma, kort gezegd, is een manier van denken. In dit geval hebben we het over de manier van denken van de leden van een Gemeente die vaak in de aanwezige cultuur is verweven.

Als de Gemeente ongezond is, niet goed functioneert, dan zou een deel van de reden wel eens kunnen zijn dat er een of meer verkeerde paradigma’s rondgaan. Om weer een gezonde Gemeente te worden is er dan een paradigma verandering nodig.

Hier zijn 10 gevaarlijke Gemeente paradigma’s:

1. “Dit is meer mijn Gemeente dan die van jou”. Niemand zegt dat hardop, maar dit gevoel ontstaat soms in mensen die al (heel) lang in een Gemeente zijn. Ze hebben persoonlijk in de Gemeente geïnvesteerd en ze ervaren, en vaak terecht, de noodzaak om de Gemeente te beschermen. Het negatieve van dit paradigma komt te voorschijn wanneer mensen niet gemakkelijk meer nieuwe mensen welkom heten. Zij beheren programma’s, committee’s en tradities. Vanzelfsprekend is de Gemeente niet van hen, van jou of van mij. God heeft de eigendomsakte niet overgedragen aan wie van ons dan ook.

2. “We hebben dat nooit op die manier gedaan”. Als dit de standaard opmerking is bij elk nieuw idee, krijg je zo’n idee er waarschijnlijk ook never door. Mensen met deze gedachtengang verzetten zich tegen alle verandering – zelfs de meest positieve of zelfs benodigde verandering. Kleine veranderingen zijn voor deze mensen levensgroot.

3. “De voorganger moet het maar doen”. Wat “het” ook is, de voorganger, of soms anderen uit de staf van de Gemeente, moeten op zijn minst betrokken zijn in wat er gebeurt. Dat is een zekere manier om de Gemeente heel klein te houden (en dat lijkt me niet erg Bijbels).

4. “Oh, dat is iets voor mega-kerken”. Denk niet te min over jezelf als Gemeente. Sommige van de bekendste mensen in een bediening komen uit hele kleine Gemeentes. Misschien is je enige taak als Gemeente bijvoorbeeld om de volgende generatie leiders voor het Koninkrijk op te leiden. Dat kan een geweldige bediening zijn voor een Gemeente.

5. “Oh, dat is voor kleine Gemeentes”. Er zijn wel grotere, of middelgrote, Gemeentes met deze houding. Een verkeerde houding. Dit paradigma weerhoudt een Gemeente om die mensen te bereiken die dit het hardst nodig hebben, namelijk zij die pijn of verdriet hebben, eenzaam zijn of oud, want de enige focus van deze Gemeentes is getalsmatige groei. Een sterke, scherp gedefinieerde visie waarop ook echt wordt gestuurd is krachtig. Daar worden Gemeentes mee gebouwd. Maar een gemeente die onder dit paradigma leeft zal geen onderbrekingen of rimpels in haar plannen toestaan. Jezus zelf is trouwens ons beste voorbeeld (als altijd) van het bestrijden van dit paradigma. Hij hield zijn visie voor ogen, maar was tegelijkertijd nooit bang om even te stoppen en aandacht te hebben voor een onderbreking, of geroep over de straat.

6. “Mijn comfort zone voor verandering is ________”. Dit negatieve paradigma zegt: “we zijn bereid om te veranderen totdat het onze persoonlijke behoeften gaat beïnvloeden. Klinkt dat egocentrisch? Dat komt omdat het dat ook is.

7. “Mijn mensen vinden dat nooit goed”. Welaan, beste voorganger of oudste, misschien zouden de mensen meer bereid of in staat zijn om God’s plan te zoeken als ze niet “jouw mensen” waren. God heeft wegen die jij niet eens kunt bedenken om mensen te leiden om Zijn wil te doen.

8. “Ik kan dat niet”. Niet met die houding nee, dat klopt. Maar laat me je wat vragen: “Waar is jouw geloof?“.

9. “Dit is het beste wat we kunnen bereiken”. Weet je dat wel zeker? Is dat hoe jij er over denkt of is dat God’s mening? Klinkt als een gevaarlijk paradigma.

10. “We hebben ons groeiplateau bereikt”. Echt waar? Misschien dat je gestopt bent met groeien op dit moment, maar een plateau? Dat betekent iets van “afgevlakt”, het betekent stabilisatie. In mijn mening ga je vooruit, of je gaat achteruit. Stilstand is achteruitgang. Dit paradigma creëert lauwe Gemeentes.

Dit zijn zo een aantal gevaarlijke paradigma’s die ik heb gezien. En jullie kennen er vast nog meer.

— Ron Edmondson, pastor bij de Immanuel Baptist Church in Lexington, Kentucky.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.