Hoe kun je vrij voor God staan?

Jezus maakt vrij!

Jezus maakt vrij!

Een mooie vraag om eens over na te denken op een rustige zondagmiddag in deze donkere dagen. Het is ook vraag 60 uit de Heidelbergse Catechismus. Schrik daar niet direct van terug, er zitten prachtige en diepe geloofswaarheden in deze oude documenten!

 

Vraag en antwoord op 60 uit de Catechismus luiden als volgt (inspringingen van mij):

 

V: Hoe zijt gij rechtvaardig voor God?

 

A: Alleen door een waar geloof in Jezus Christus;
     alzo dat,
          al is het dat mij mijn consciëntie aanklaagt, dat ik
               tegen al de geboden Gods zwaarlijk gezondigd en
               geen daarvan gehouden heb, en
               nog steeds tot alle boosheid geneigd ben,
          nochtans God,
               zonder enige verdienste mijnerzijds,
               uit louter genade
               mij de volkomen
                    genoegdoening,
                    gerechtigheid en
                    heiligheid van Christus
               schenkt en toerekent,
     evenals had ik
          nooit zonde gehad noch gedaan, ja, als had ik
          zelf al de gehoorzaamheid volbracht,
               die Christus voor mij volbracht heeft,
in zoverre ik zulke weldaad met een gelovig hart aanneem.

 

Hieronder zal ik het antwoord nog een keer geven, met wat commentaar erbij.

Mijn rechtvaardigheid voor God vindt haar grond uitsluitend in mijn oprechte geloof in de Here Jezus Christus. Zo, die staat alvast. God dringt zich niet op, ’the Holy Spirit is a gentleman’.

 

Die keus tot overgave mogen we maken, ondanks ons geweten, zelfs daar dwars tegenin. Want we beseffen ons heel goed dat we in ons eentje niet in staat zijn om het goed te doen. Oh, misschien wel voor even, voor een dag misschien zelfs, maar niet voor lang. En misschien aan de buitenkant nog wat langer, maar we kennen zelf onze diepste gedachten (Rom.7). Daaruit weten we dat we zelf nog vaak geneigd zijn om onszelf voorop te stellen – en daarmee anderen tekort te doen.

 

En ondanks dat, ondanks al ons lek en gebrek, kiest God er voor naar ons te kijken en Jezus te zien. Hij schenkt ons zoveel genade, dat Hij ons de volledige en zondeloze gerechtigheid en heiligheid van Jezus toerekent! Jezus die onze straf – die op de zonde staat – op Zich heeft genomen aan het kruis, en Die in de opstanding het rijk van zonde en duisternis heeft overwonnen.

 

En dat offer van Jezus zorgt er voor dat God naar ons kan kijken als leden van Zijn gemeente ’zonder vlek of rimpel’ (Efe.5:27). Alsof wij geen enkele zonde hebben gedaan en alsof wij de volledige gehoorzaamheid hebben die Jezus had.

 

En wij mogen dat prachtige cadeau aannemen! Wij worden door Hem uitgenodigd een keus te maken, de leiding over ons leven aan Hem over te geven. En als wij ons daartoe bereid verklaren, geeft Hij ons het geloof.

 

Conclusie
Dat het goedkomt tussen God en mij is dus nooit aan mij te danken. Ik kan er niets aan toe- of afdoen. Ik kan het niet verdienen. Ik kan niet, door wat voor goede werken dan ook, zorgen dat ik er wat beter voor kom te staan…

 

Het enige dat ik behoef te doen, is de leiding, het stuur over mijn leven over te geven aan Jezus als mijn Redder en Verlosser! Mij volledig aan Hem toevertrouwen, me aan Hem toe te wijden.

 

Dank U Jezus, dat U de enige Middelaar bent tussen God en mensen! Dank U voor het overwinningsleven dat U voor ons mogelijk hebt gemaakt!

 

Alle glorie aan Jezus!

2 Replies to “Hoe kun je vrij voor God staan?”

  1. Beste gerard en yvonne, fijn dat jullie blog eris….. Ik heb een vraag… Ga ik verloren omdat ik maar niet tot rust kan komen??er komt zoveel op me af en heb vaak hoofdpijnen…. Ooit werd mij johannes drie aangeboden om te lezen hardop… En voor mezelf in te vullen… En ik was tot geloof gekomen…. Toch heb ik last van donkerheid…. En hoe mag ik dan met jezus in het licht wandelen??.wat betekent het in de praktijk??ik geloof dat jezus het licht der wereld is…. Doch het staat vaak zover van mij….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.