Reisleider

Scripture – Handelingen 16:6-7, 9 “En zij gingen door het Frygisch-Galatische land, maar werden door de heilige Geest verhinderd het woord in Asia te spreken; en bij Mysië gekomen, poogden zij naar Bitynië te reizen, maar de Geest van Jezus liet het hun niet toe – En Paulus kreeg in de nacht een gezicht; er stond een Macedonisch man, die hem toeriep: Steek over naar Macedonië en help ons
Observation – Nadat Paulus in Antiochië het besluit van de oudsten had gecommuniceerd deelt hij het nu ook mee aan alle gemeenten waar hij langs trekt (:1a, 4); het gaat goed met de gemeente (:5).

Als ze vanuit Derbe vertrekken reizen ze naar het noorden, via Galatië met een boog naar het westen door Frygië. Opmerkelijk is dat de Geest hen verhinderd om daar te spreken en het Evangelie te brengen (:6). En als ze verder willen reizen naar Bitynië, staat de Geest van Jezus het hen niet toe.
Ze worden geleid naar Troas, waar Paulus een visioen krijgt dat hij moet oversteken naar Macedonië (:9). Van Troas reizen ze vervolgens naar Filippi om ook daar het Evangelie te brengen.
De Heilige Geest als Reisleider, wie wil dat niet? Als wij maar goed luisteren, dan komen wij waar God ons wil gebruiken!
Ook hier ondervinden ze weer veel weerstand, nu om economische redenen (:16-21). En ook hier wordt de menigte tegen hen opgezet (:22). Ze belanden in de gevangenis en worden daar op een wonderbaarlijke manier uit bevrijd (:23-26). Ze weerhouden de bewaker van zelfmoord en brengen het Evangelie aan hem en zijn hele huis (:27-32).
Als de overheid hen stilletjes vrij wil laten, eist Paulus dat dit niet gebeurt en verlangt van hen dat ze hun in het openbaar uitgeleide komen doen omdat ze immers ook Romeinse burgers waren (:37).
Eerst vroeg ik me af of Paulus een aanval van hoogmoed had gekregen, maar in een commentaar vond ik een heldere verklaring: hij wilde een onrecht dat in het openbaar was gebeurd, niet heimelijk laten afdoen, maar ook in het openbaar laten rechtzetten. En dit niet voor hemzelf, maar om – wederom, in het openbaar – aan de omgeving te laten zien dat deze nieuwe groep (christenen) geen boeven en raddraaiers waren en dat er onterecht was beschuldigd.
Application – Laten wij ons ook, net als Paulus, laten sturen in ons leven. Ik bedoel, we hoeven misschien geen honderden of duizenden kilometers te reizen, maar laten we de Heilige Geest betrekken bij de beslissingen in ons leven. Laat God ons sturen in de kleine en grote besluiten die we elke dag nemen!

Wat een wijs besluit van Paulus trouwens he? Ik hoop dat ik dat in vergelijkbare situaties ook zal kunnen, zo snel een situatie doorzien en er dan naar handelen. Laten we maar goed blijven luisteren!

Prayer – Vader, Here Jezus, dank u wel dat U op ons levenspad onze Reisleider wilt zijn door Uw Heilige Geest. Wil ons maar sturen Heer bij alle beslissingen die we per dag moeten nemen. Laten het beslissingen zijn die U kunt gebruiken bij de bouw van Uw Koninkrijk!


WebRep
currentVote
noRating
noWeight

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.