Gemeente!

Scripture – Handelingen 2:38 “Bekeert u en een ieder van u late zich dopen op de naam van Jezus Christus, tot vergeving van uw zonden, en gij zult de gave van de Heilige Geest ontvangen“.

Observation – We zien Petrus weer. Hersteld als geliefde vriend van de Here Jezus, heeft hij nu ook zijn rol als leider en leraar opgepakt. Wel is hij nog steeds de radicale vurige man die hij eerst al was. Hij spreekt tegen vrome Joden, zie vers 5.
Hij leidt hen langs enkele profetieën uit de Joodse geschriften die deze gebeurtenis als hadden voorzegd, met name die uit Joël 2:28 valt op doordat die de werkingen van de Heilige Geest vooraankondigt.
Dan ons vers van vandaag: bekeert u! En dat tegen deze groep mensen… Stel je voor dat je in het midden van een grote gevulde kerk opstaat en het woord neemt (en het ook krijgt) en dat je dan zegt “mensen, jullie moeten je bekeren!”. Sterker nog, zie vers 40, je gaat hen nog wat verder onderwijs geven en je sluit af met “laat jullie behouden uit dit verkeerde geslacht!”.
Ik denk zomaar dat je als verstoorder van de orde vriendelijk maar dringend wordt verzocht om toch maar vooral te vertrekken.
Hier niet, lees maar mee: “zij dan die zijn woord aanvaardden, lieten zich dopen en op die dag werden ongeveer drieduizend zielen toegevoegd” (vers 41).
DRIEDUIZEND! Dat is nog eens een doopdienst!
En daar bleef het niet bij, maar ze vormden direct de eerste gemeente, “zij bleven volharden bij het onderwijs van de apostelen, en de gemeenschap, het breken van het brood en de gebeden“. Dat zijn de basis ingrediënten van een bijbelgetrouwe gemeente.
En door de Heilige Geest: “En de Here voegde dagelijks toe aan de kring, die behouden werden“.
Application – Wat had ik daar graag bij willen zijn, om het uit de eerste hand te mogen ervaren! Maar wacht, dat kan ook!
Als wij ons richten naar Gods Woord en het voorbeeld van deze eerste gemeente zoeken te volgen met oprechte harten, dan ben ik er van overtuigt dat de Here ons ook nu rijkelijk zal zegenen op een vergelijkbare wijze als Hij toen heeft gedaan!

Prayer – Vader dank U wel voor dit geweldige verhaal van Uw eerste gemeente. Dank U Jezus dat U dit door Uw verlossingswerk mogelijk heeft gemaakt en dat U ons Uw Heilige Geest hebt gegeven om ons er bij te helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.