Eeuwige bescherming bij God

Scripture – Openbaring 7 – “9 Hierna zag ik en zie, een grote menigte, die niemand tellen kon, uit alle naties, stammen, volken en talen, stond vóór de troon en vóór het Lam, bekleed met witte gewaden en palmtakken in hun hand. 10 En zij riepen met een luide stem: De zaligheid is van onze God, Die op de troon zit, en van het Lam! 11 En alle engelen stonden rondom de troon, de ouderlingen en de vier dieren. Zij wierpen zich vóór de troon neer met hun gezicht ter aarde en aanbaden God, 12 en zeiden: Amen. De lofprijzing, de heerlijkheid, de wijsheid, de dankzegging, de eer, de kracht en de sterkte is aan onze God tot in alle eeuwigheid. Amen. 13 En een van de ouderlingen antwoordde en zei tegen mij: Dezen, die bekleed zijn met witte gewaden, wie zijn zij en waar zijn zij vandaan gekomen? 14 En ik zei tegen hem: U weet het, mijn heer. En hij zei tegen mij: Dezen zijn het die uit de grote verdrukking komen; en zij hebben hun gewaden gewassen en ze hebben hun gewaden wit gemaakt in het bloed van het Lam. 15 Daarom zijn zij vóór de troon van God, en dienen Hem dag en nacht in Zijn tempel. En Hij Die op de troon zit, zal Zijn tent over hen uitspreiden. 16 Zij zullen geen honger of dorst meer hebben, en geen zonnesteek of enige hitte zal hen treffen. 17 Want het Lam, Dat in het midden van de troon is, zal hen weiden en zal hen geleiden naar de levende waterbronnen. En God zal alle tranen van hun ogen afwissen.” (9-17, HSV)

Observation – In dit gedeelte gaat het om een andere groep mensen. De omschrijving duidt op christenen uit de heidenen. Met de uitdrukking “uit alle naties, stammen, volken en talen” wordt uitdrukking gegeven aan het universele van Christus’ verlossingswerk. De witte kleding van deze mensen duidt op hun hemelse bestaan en (zie :14) duidt ook op de vergeving en reiniging van zonden. De palmtakken staan voor de behaalde overwinning. de menigte is niet te tellen. Ook daarmee wordt duidelijk dat het om een andere groep gaat dan die in het vorige gedeelte, de 144.000 uit de stammen van Israël.
De menigte roept met luide stem. Zij prijzen God en het Lam (Jezus Christus) omdat Hij hen heeft bevrijd van zonde en oordeel. Het heil, de zaligheid, is van Hem afkomstig. En weer worden God en de Here Jezus in een adem genoemd. God wordt in de Griekse tekst genoemd “de Zittende op de troon van onze God“, met de karakteristieke voorzichtigheid in de Joodse cultuur als het om de Godsnaam gaat. 
In vers 11 worden drie andere groepen beschreven, de engelen, de oudsten en de vier levende wezens. Ook zij prijzen de Heer. Johannes noemt uitdrukkelijk “alle” engelen. Deze drie groepen sluiten zich aan bij de lofprijs door de “grote menigte“. Ze beginnen met een bevestiging, “Amen“, en vervolgen met een zevenvoudige lofprijzing. Het is vrijwel dezelfde lofprijs die in 5:12 aan het Lam wordt gericht. Let op: er staan lidwoorden voor de aspecten in deze lofprijzing voor elk aspect. Hem komt niet zomaar eer toe, Hem komt de eer toe. Absoluut. Niet een beetje, maar “DE eer“.
Nu volgt een klein vraaggesprek van Johannes met een van de oudsten. Zoals bij Joodse leraren wel gebruikelijk was, leidt deze oudste zijn woorden in met een vraag: “Weet je wel wie dit zijn Johannes?” en Johannes antwoordt: “U weet het heer” (Vergelijk Ezechiël 37:3-4Zacharia 4:5,13). De oudste legt het nu uit. De grote menigte zijn de “komenden uit de grote verdrukking“. 
In het Nieuwe Testament worden de omstandigheden waarin de gelovigen leven vaak getypeerd als verdrukking. Maar met de “grote verdrukking” zoals hier gebruikt wordt een korte periode bedoeld die vooraf gaat aan de wederkomst van Jezus (Mattheüs 24:21,29Daniël 12:12 Timotheüs 3:1). Het gaat hier dus om mensen die uit deze eschatologische beproeving komen. Er wordt hier in tegenstelling tot 6:9 niet gezegd dat deze mensen om hun geloof gestorven zijn, maar wel hebben zij gestreden  in de laatste strijd van de grote verdrukking.
Dat zij hun kleding hebben witgewassen in het bloed van het Lam is een schitterende paradox die het verlossend werk aangeeft en de grote kracht van het bloed van Jezus! Immers wordt er een ontelbare menigte vergeven. Vuile kleding en het wassen daarvan staan symbool voor zonde (Jesaja 64:6) en vergeving (Psalm 51:9). Het volkomen witte staat voor totale vergeving. Het geheel doet denken aan hoe God in het Oude Testament hierover spreekt (Genesis 49:11Jesaja 1:18), maar ook in het Nieuwe Testament wordt deze waarheid natuurlijk genoemd (onder andere in Hebreeën 9:14).
De grote menigte is “daarom” voor de troon van God, dank zij het verlossingswerk namelijk, en ze dienen Hem dag en nacht. En “Hij Die op de troon zit” zal hen overschaduwen, vergelijk Psalm 91:1-2. Letterlijk: zal Zijn tent opslaan over hen. Hij zal hen bescherming bieden. Verder zullen zij geen gebrek meer lijden. Deze belofte is een van de weinige letterlijke citaten uit het Oude Testament in het boek Openbaring, en wel uit Jesaja 49:10.
Met het woordje “Want” wordt aangegeven dat al deze zegeningen te danken zijn aan het Lam, aan Jezus. Het leidt het derde en laatste beschrijvende gedeelte in waarin de hemelse situatie van de gelovigen wordt beschreven. Het doet sterk denken aan Jesaja 49:9-11. Het Lam zal de kudde leiden, een beeldspraak die niet eens zo vreemd is, want in de kudde was er vaak wel een schaap dat altijd voorop ging. Het is ook een vervulling van de belofte in  Ezechiël 34:23.
Jezus, het Lam, zal de gelovigen wijzen naar levende waterbronnen, symbool voor de levendmakende werking van de Heilige Geest, waar Hij zelf ook van spreekt in Johannes 4:14. Tenslotte belooft God dat Hij “alle tranen van hun ogen zal afwissen“. Daarmee wordt Jesaja 25:8 vervuld. Voor de verlosten van het Lam is in de eeuwigheid geen pijn en verdriet meer!
Application – Man wat een beloften! Geen honger, geen pijn, geen gebrek meer tot in eeuwigheid, bescherming, redding, verlossing, reiniging van alles waar je je wel eens vies en vuil van kunt voelen! Wauw! Dat is onze God! Onze Redder, onze Zaligmaker! Deze beloften komen ook weer terug in hoofdstuk 21 van het boek Openbaring, maar hier hebben we ze alvast binnen…
Als we vanuit deze beloften kunnen leven kunnen we ons ook daadwerkelijk VRIJ voelen, vrij van schuld, vrij van schaamte, vrij van zonde, VRIJ!
Prayer – Vader dank U wel voor de geweldige beloften uit Uw Woord, dank U voor het heerlijke perspectief dat U ons in de Openbaring aan Uw dienstknecht Johannes hebt geschonken. Dank U Here Jezus voor het offer dat U hebt gebracht, dank U voor de overweldigende kracht in Uw bloed. Dank U voor de nooit opdrogende bron van Levend water Die U bent o Heilige Geest van God!
AMEN! De Heer is onze Koning, Hij is betrouwbaar! 

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.