Ikke zelf doen?

Van de week werd ik sterk bepaald bij het risico van werken in “eigen kracht”, zoals we dat vaak noemen. Werken zonder de Heer daarin te kennen of in te betrekken. Werken met als onderliggende motivatie onze eigen eer, aanzien of erkenning.
Werk in eigen kracht is waardeloos – als dood – voor God. Het heeft geen betekenis voor Hem, het is van geen enkele waarde voor het Koninkrijk. Tegelijk is het zo gemakkelijk om hier in te vervallen. “Nee. Ikke zelf doen” is immers een van de eerste dingen die kleuters zeggen als je ze wilt helpen. Het zit er al vroeg in. 
Hoe komt dat? De Bijbel noemt werken in eigen kracht ook wel “werken van het vlees“. Het is ons “oude mens“. De nieuwe vertaling spreekt van onze “eigen natuur” of “onze eigen wil“. Hoe worden wij dan “vlees” – of: hoe ontstaat onze “eigen natuur”? “Wat uit het vlees geboren is, is vlees” (Johannes 3:6). Deze “eigen natuur” ontstaat omdat we die erven van onze ouders.
Er is maar één uitweg, de werken van het vlees moeten dood. En dat kan! Op het moment van onze wedergeboorte is onze oude mens met Jezus gestorven en met Hem opgestaan in nieuw leven! Onze geest die diep binnen in ons is, was dood voor God en wordt bij onze wedergeboorte weer tot leven gewekt doordat de Geest er Zijn intrek neemt.
Maar jammer genoeg zijn de werken van het vlees dan nog niet direct weg! Het vlees kan nog wel zogenaamde “goede werken” doen. Maar die werken zijn “religie” en dode werken voor God. Ze dragen niet bij aan het Koninkrijk.
Het geheim ligt er in dat we leren om God’s orde te herstellen en Zijn Heilige Geest de leiding geven over onze geest, en via de geest ook over onze ziel en ons lichaam. Dan zullen we bij alles wat we doen of van plan zijn, eerst naar God toe gaan en ons afvragen wat Zijn plan is en of wat wij willen daar wel in past. Sterker nog, we zullen onze wil onderschikt leren maken aan Zijn plannen.
Wat mij hierbij helpt is de handreiking uit 2 Kor 10,5 “we maken iedere gedachte krijgsgevangene om haar aan Christus te onderwerpen“. Iedere gedachte die mij overvalt en die ik herken als gedachte “van het vlees” mag ik onmiddellijk krijgsgevangen nemen onder de gehoorzaamheid aan Zijn wil!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.