Politicus Gamaliël

Scripture – Handelingen 5:39 “indien het uit God is, zult gij hen niet kunnen vernietigen

Observation – Het zal je maar gebeuren! Onschuldig in de gevangenis worden geworpen omdat je dingen verkondigt die de machthebbers niet goed uitkomen, en dan midden in de nacht worden bevrijd door een engel, door dichte deuren heen, zonder dat de bewakers er ook maar iets van merken…
Dat gebeurde met de apostelen (:17-25). Zij gingen gewoon door met waar ze mee bezig waren, namelijk de verkondiging van het evangelie.  De tweede keer werden ze vriendelijk verzocht om even mee te gaan voor overleg met de Raad. Men was namelijk bang dat het volk anders in opstand zou komen (:26). Dan wordt hen de vraag gesteld: we hadden jullie toch verboden om nog over “deze naam” te onderwijzen? (:28)
Dan volgt het antwoord van Petrus en de anderen: “Men moet Gode meer gehoorzamen dan mensen …” (:29). Over het door de apostelen gegeven antwoord wordt de Raad zo boos, dat ze hen direct wilden laten ombrengen (:33). Dan lezen we over Gamaliël. Deze man is vaak afgeschilderd als een wijze, bedachtzame man. Maar was hij dat wel? Eerlijk gezegd denk ik dat hij meer een politicus was dan een wijze man. Hij verpakte zijn politieke oplossing in een religieus sausje en wist op die manier een uitweg te vinden voor het dilemma waar de Raad voor stond.
Eigenlijk wilden ze de apostelen ter dood laten brengen, maar dan zouden ze een opstand ontketenen onder een groot deel van het volk, dat de apostelen op handen droeg. Dus wat doet hij? Hij schetst een paar andere – in zijn ogen – sekteleiders waarvan de aanhang, nadat ze waren omgekomen, uit elkaar viel. En hij koppelt daaraan de aanhang van Jezus en raadt de Raad aan om deze groep met rust te laten, zodat zij hetzelfde lot kunnen ondergaan.
En dan komt het: hij verpakt het in een fijn religieus sausje: “het mocht eens blijken, dat Gij tegen God strijdt” (:39-39). Hij had hen een uitweg gevonden waarmee ze zonder gezichtsverlies de apostelen konden laten gaan…
Application – Hoe zit dat met ons, met mij? Hoewel men in de Raad – en Gamaliël ook – echt dacht dat de apostelen een dwaalleer verkondigden, lieten ze hen toch gaan. Ze sloten een compromis omwille van de oproer die anders onder het volk zou ontstaan. Ze deden water bij de wijn.
Hoe vaak doen wij, doe ik dat? Water bij de wijn van het evangelie doen omwille van de mening van mensen om mij heen, of omwille van eventuele gevolgen voor mij of mijn levensstijl?

Prayer – Vader dank U wel voor het voorbeeld van de apostelen die niet ophielden met het verkondigen van Uw evangelie. Dank U wel Here Jezus dat U het Grote Voorbeeld bent en dat U Uw Heilige Geest aan ons hebt gegeven die ons inspireert tot radicaliteit. Help  ons Heer om de juiste keuzes te maken en niet op de omstandigheden maar op U zelf te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.