Keerpunt

Scripture – Handelingen 18:6 “Maar toen dezen zich verzetten en lasterden, schudde hij zijn kleren uit en zeide tot hen: Uw bloed zij op uw hoofd; ik ben er rein van, voortaan zal ik mij tot de heidenen wenden

Observation – Paulus heeft tot hier toe keer op keer verdragen dat de religieuze Joden zich verzetten tegen de Weg. Ze hebben telkens, waar hij ook maar kwam, het volk tegen hem opgehitst en geprobeerd hem om allerlei redenen aan te geven bij de Romeinse machthebber.

Nu, hier in Korinthe, gebeurt hetzelfde weer. Al eerder, in Antiochië (13:46) had Paulus aangekondigd zich vanaf dat moment tot de heidenen te zullen gaan richten. Nu doet hij dat ook weer, met sterkere bewoordingen. 

Het Griekse woord voor bloed dat hier wordt gebruikt: “haima“, staat vaak voor gewelddadig vergoten bloed dat moet worden gewroken. Wat Paulus hier dus eigenlijk zegt is dat mensen die het Evangelie afwijzen, verantwoordelijk zijn voor het verloren gaan van hun eigen leven. 

Zijn toehoorders zullen dit zeker hebben begrepen en zullen hebben gedacht aan Ezechiël 3:19, waar Paulus’ woorden op lijken.

We weten natuurlijk niet of hij over dit besluit heeft getwijfeld, maar in elk geval bevestigen de gebeurtenissen die volgen het. Er komen vele mensen uit de heidenen tot geloof. Ook krijgt hij bevestiging in de vorm van een gezicht in de nacht waarin hij de opdracht krijgt om door te gaan.

Application – Wat volkomen voorstelbaar, deze beslissing van Paulus! Maar wat een pijn en verdriet moet het hem ook hebben gegeven, om te zien hoe zijn eigen volk, zijn eigen “peer-group” de schriftgeleerden en Farizeeën zo verblind zijn door de (bedekking van de) wet dat zij de Waarheid niet willen zien…

Hoe zit dat bij mij, bij ons? Ik weet dat ik soms wel hele verontwaardigde gedachten heb wanneer mensen niet willen luisteren naar wat ik te zeggen heb. Maar ben ik dan ook bewogen? 

Vaak duurt dat wel even… Als ik dan mijn verontwaardiging kan overzien en er langsheen naar de ander kan kijken, dan volgt de bewogenheid of de ontferming van waaruit ik weer met Gods ogen naar hen kan kijken.

Prayer – Vader dank U wel voor bewogenheid en ontferming, die U rijkelijk in voorraad heeft en die U aan ons wilt geven op elk moment dat we die nodig hebben. Dank U Jezus dat we mogen lezen dat U, toen U de mensenmassa’s zag, ook met ontferming bewogen werd. Dank U dat we door Uw Heilige Geest deel mogen hebben aan de oneindige Liefde die U bent.


WebRep
currentVote
noRating
noWeight

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.