Sociale misstanden

Scripture – 1 Korinthe 11:19, 21-22, 34 “Want scheuringen moeten er wel onder u zijn, zal het blijken, wie onder u de toets kunnen doorstaan – bij het eten neemt ieder vooraf zijn eigen deel, zodat de een hongerig is en de ander dronken – Hebt gij dan geen huizen om te eten en te drinken? Of minacht gij (zózeer) de gemeente Gods, dat gij de behoeftigen beschaamd maakt? Wat zal ik tot u zeggen? Zal ik u prijzen? Op dit punt prijs ik niet – Heeft iemand honger, laat hij thuis eten, opdat gij niet tot uw oordeel bijeenkomt


Observation – In Korinthe zijn er net als elders, verschillen tussen rijken en armen, heren en slaven. En die verschillen worden in de samenkomsten benadrukt, zelfs en misschien wel juist tijdens het avondmaal.


Er zijn mensen die vroeg in de samenkomsten komen en dan maar alvast beginnen en zich vol eten (dronken zijn), terwijl anderen die later komen dan honger hebben. Degenen die later komen zijn waarschijnlijk degenen die een dag lang hard hebben gewerkt en er om die reden niet eerder konden zijn.

En de heren, de rijken, benadrukken het verschil nog eens door alvast maar te beginnen met de maaltijd. En dat terwijl de maaltijd een liefdesmaal, een agapè maaltijd moest zijn.

Paulus heeft hier geen goed woord voor over. Hij geeft aan dat dit de oorzaak van scheuringen is. 
Application – Hoe gaat dit bij ons? Maken wij verschil tussen mensen op verkeerde gronden? Kijken wij (onbewust) zo op anderen neer dat we hen als minderwaardig behandelen?
Laten we er naar streven om, als we dat merken bij onszelf of bij elkaar, elkaar daar op te wijzen en te corrigeren! Voor God zijn alle mensen gelijkwaardig!

Prayer – Vader dank U wel dat U naar ons allemaal met Liefde kijkt. Dank U wel dat U ons leert om dat ook te doen, door Uw Heilige Geest. Here Jezus, dank U voor Uw voorbeeld van een houding van nederigheid naar iedereen. Wil ons leren Heer hoe wij Uw voorbeeld mogen navolgen, ook in dit opzicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.