Gaven van genade

Scripture – 1 Korinthe 11:7, 31 “aan een ieder wordt de openbaring van de Geest gegeven tot welzijn van allen – Streeft dan naar de hoogste gaven. En ik wijs u een weg, die nog veel verder omhoog voert”

Observation – Vandaag een stuk onderwijs over de gaven van de Geest en de bedieningen in de gemeente. 
Allereerst maakt Paulus in een mooi ’trinitarisch’ gedeelte (dat wil zeggen, de Drieënheid benadrukkend) duidelijk dat de genadegaven, de bedieningen en de werkingen weliswaar verschillend zijn, maar door dezelfde (Heilige) Geest, door dezelfde Here (Jezus) en door dezelfde God in allen worden bewerkt. Waartoe? Tot welzijn van allen.
Dan benoemt hij een aantal gaven van de Geest: woorden van wijsheid en kennis, geloof, genezing, werking van krachten, profetie, onderscheiden van geesten, spreken in tongen en vertolking van tongen. En weer gevolgd door de verzekering dat het God is  Die door zijn Geest de gaven geeft aan wie Hij wil.
Het belang van verscheidenheid wordt mooi uitgebeeld in de vergelijking van de gemeente met een lichaam, waarin alle leden een functie hebben. En wie behoren tot die gemeente? Allen die in één Geest zijn gedoopt, m.a.w. zij die de Heilige Geest ontvangen hebben.
Het is door de Heilige Geest dat wij daadwerkelijk uit de menigte geroepen zijn. Dat is immers de letterlijke betekenis van het Griekse woord voor gemeente, ‘vergadering van de geroepenen’ (Ekklēsia, van ek-kaleō, ‘er uit of tevoorschijn roepen’). 
Dat is dan ook de diepere betekenis achter geheiligd – apart gezet – zijn, namelijk door Gods Geest tevoorschijn geroepen. En waartoe? Tot welzijn van allen! De gaven die zijn genoemd kunnen namelijk worden ingezet in de bedieningen, apostelen, profeten, leraars, krachten, genezing, helpen, besturen en het spreken in tongen (:28).
En als je dit al prachtig vindt, schrijft Paulus, nou wacht maar, dan wijs ik je een weg die nog hoger leidt!
Application – Ken jij je gaven? Als je er niet of niet helemaal zeker van bent, ga dan op zoek! De Heer wil het je graag duidelijk maken. Hij wil Zijn gemeente bouwen en daar heeft Hij jou voor op het oog!
Of je nou een hoofd, een hand, een voet of een kleine teen bent in het lichaam van Christus, jij bent belangrijk met jouw gaven en talenten! Er is een bediening voor jou! En misschien voer je die al uit zonder dat je’t weet… Bijvoorbeeld omdat je goed kunt luisteren naar mensen, of omdat je je handen uit de mouwen steekt als je rommel ziet liggen, of omdat je mensen het evangelie rustig uitlegt zodat ze het begrijpen.
Prayer – Vader dank U voor alle gaven die U zo vol genade uitstrooit over Uw gemeente, over Uw mensen. Dank U Here Jezus dat U Uw gemeente bouwt en dat U ons daar af en toe voor gebruikt (en toerust). Dank U Heilige Geest voor alle genadegaven die we uit Uw milde hand mogen ontvangen. Dank dat U ons steunt en begeleidt in het inzetten ervan in Uw gemeente!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.