Liefde als spil

Scripture – 1 Korinthe 13:2, 13 “Al ware het, dat ik profetische gaven had, en alle geheimenissen en alles, wat te weten is, wist, en al het geloof had, zodat ik bergen verzette, maar ik had de liefde niet, ik ware niets – Zo blijven dan: Geloof, hoop en liefde, deze drie, maar de meeste van deze is de liefde

Observation – Liefde is de spil van alles. Kennis is belangrijk (zie ook hoofdstuk 8:1-3) maar zonder de onbaatzuchtige liefde (Agapè) is kennis waardeloos voor God. Zo is het ook met de gaven van de Geest, zonder Agapè zijn ze rammelend koper.
Het hoofdstuk van vandaag is een gedeelte uit de Bijbel dat vaak bij het voltrekken van huwelijken wordt gebruikt. Het is daar ook uitstekend voor geschikt, omdat het over de Liefde gaat en deze heel mooi en beeldend beschrijft.
Net zo prachtig is …
 om te ontdekken dat dit hoofdstuk midden tussen twee andere hoofdstukken staat die over gaven en bedieningen in de gemeente gaan. Al die gaven en al die bedieningen zijn zonder waarde als ze niet worden toegepast en gebruikt vanuit een liefdevol hart dat – vanuit de Agapè – onbaatzuchtig op de ander is gericht.
God is immers Liefde! Hij wil centraal staan in alles wat we denken en doen en ons rijkelijk voorzien van de oneindige Agapè Die Hij zelf is.
Geloof, hoop en Liefde blijven, maar de Liefde is de meeste. Waarom? Geloof en hoop zijn nog op ons zelf gericht, de Agapè is gericht op de ander. Het is God zelf – in ons.
Application – Hoe kijk jij aan tegen je gaven, je bediening? Is het “werk” voor de gemeente, of is het “in de praktijk gebrachte liefde” voor je broeders en zusters? Zelf zie ik zaken die ik doe (ook voor de gemeente) soms best wel eens als werk. Zo van: “Oh ja, dat moet ik ook nog doen”… 
Tot ik me weer realiseer hoe oneindig veel mijn Heer en Heiland vanuit zijn Liefde voor mij heeft gedaan om mij in de vrijheid te zetten. Dan besef ik mij dat Hij heeft gezegd: “laat u niet opnieuw een slavenjuk opleggen”, en dan weet ik weer dat ik mijn werk – ook in de gemeente – mag doen uit Liefde voor Hem en voor mijn broers en zussen in Hem!
Prayer – Vader dank U wel voor Uw oneindige Agapè, die U Here Jezus tot uiting hebt gebracht, door te sterven aan het kruis en weer op te staan om zo de overwinning te behalen over de zonde en de dood! Dank U dat U Liefde bent! Dank U Heilige Geest dat U ons leidt en begeleid in onze worsteling met de Liefde en dat U stromen van Levend Water klaar hebt en die laat stromen wanneer wij klaar zijn om te ontvangen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.