Alle macht!

Scripture – Efeze 1:21-23 “ver boven alle overheid en macht en kracht en heerschappij en elke naam die genoemd wordt, niet alleen in deze wereld, maar ook in de komende. En Hij heeft alle dingen aan Zijn voeten onderworpen en heeft Hem als hoofd over alle dingen gegeven aan de gemeente, die Zijn lichaam is en de vervulling van Hem Die alles in allen vervult” (HSV)

Observation – Jezus zit aan de rechterhand van God, “ver boven alle overheid en macht en kracht en heerschappij en elke naam die genoemd wordt” (:21). Alle dingen zijn door God aan Jezus’ voeten onderworpen. Alle dingen. Niets is uitgezonderd. Van de kleinste deeltjes van atomen tot de grootste sterrenclusters tot aan en over de grenzen van het heelal. Alle onzienlijke vijandelijke geestelijke machten. Alles. Jezus rules!
En deze Heerser is als hoofd aan ons – Zijn gemeente – gegeven. Wij zijn Zijn lichaam en in die zin Zijn “uitvoerende macht” hier op aarde. Zoals in het menselijk lichaam het hoofd de opdrachten geeft, zo is het ook in de gemeente. Via het zenuwstelsel van de geest wil Hij ons door zijn Geest leiden en sturen.
Hij is het die alles in allen vervult. De Griekse werkwoordsvorm hieronder duidt op blijvende vervulling, de gemeente blijft vervuld worden door Jezus, de gemeente wordt voortdurend tot meer volheid gebracht door Hem.
Application – Hoe zit dat met ons? Ben ik mij bewust van de bijzondere positie die ik heb als lid van de gemeente, als lid van het lichaam van Christus Die alle macht heeft? En dat uit Hem en door Hem en tot Hem alle dingen zijn?
Wat een positie is dit! In Hem zijn “alle overheid en macht en kracht en heerschappij en elke naam die genoemd wordt, niet alleen in deze wereld, maar ook in de komende” onder onze voeten gesteld. Let wel: in Hem! Wij hebben er niet zomaar de beschikking over, maar alleen als we in Jezus Christus zijn en met Zijn doelen bezig zijn (naar Zijn wil).
Prayer – Vader dank U wel voor Uw macht en majesteit. Dank U dat U deze macht en majesteit hebt gedeeld met Uw Zoon, en via Hem ook met ons Uw gemeente. Geef toch Heer dat wij door Uw Geest reine kanalen van zegen mogen zijn voor de wereld om ons heen. Wijs ons op belemmeringen in onszelf Here, zodat we die kunnen inleveren en opruimen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.