Blijf bij het Woord!

Scripture – 1 Timotheüs 4:1-2, 7, 9, 11, 16 “Maar de Geest zegt uitdrukkelijk dat in latere tijden sommigen afvallig zullen worden van het geloof en zich zullen wenden tot misleidende geesten en leringen van demonen, door huichelarij van leugenaars, die hun eigen geweten als met een brandijzer hebben toegeschroeid. –  Maar verwerp de onheilige en onzinnige verzinsels en oefen uzelf in de godsvrucht. – Dit is een betrouwbaar woord en alle aanneming waard. – Beveel deze dingen en onderwijs ze. – Geef acht op uzelf en op de leer. Volhard daarin. Want wanneer u dat doet, zult u zowel uzelf behouden als hen die u horen.” (HSV)

Observation – We zien het om ons heen gebeuren. Mensen verlaten het geloof en stellen hun vertrouwen op onzin, verhalen van misleidende geesten en zelfs leringen van demonen! Hoe komt dat? Door huichelarij, vanuit de mond van leugenaars die nergens meer om geven dan alleen hun eigen gelijk. Ze hebben “hun eigen geweten als met een brandijzer … toegeschroeid“.
Paulus roept ons via Timotheüs op om deze onheilige verzinsels ver van ons te werpen en ons in plaats daarvan op God te richten. Hij benadrukt dit alles sterk door te zeggen dat “dit een betrouwbaar woord [is] en waard om aan te nemen“.
Hij draagt ons op om dit te bevelen en te onderwijzen. Daarbij moeten we op onszelf letten en op de gezonde leer om daarin te volharden. Dan zullen we zowel onszelf als mensen die ons horen, behouden voor het eeuwige leven!
Application – Hoe staat dat bij ons? Hoe kijken wij naar verzinsels van mensen, herkennen wij ze als zodanig?
Denk nou niet dat dit alleen buiten de gemeenten gebeurt! Ook binnen gemeenten zien we mensen die de gezonde leer verlaten en zich keren tot allerlei ‘verdichtsels’ van mensen die, vaak van buiten onze eigen gemeente, hun eigen leer boven de Bijbelse leer stellen. Bij bosjes laat men zich misleiden en onttrekt zich zo aan het gezag van de oudsten!
Te denken valt hierbij aan eindtijdprofetieën in gezwollen taal (met een schijn van godsvrucht wordt de kracht van het Evangelie verloochend, 2Tim.3:5). Deze leringen, deze zogenaamde ‘profetieën’ en eindtijd waarschuwingen, vinden vaak en veelvuldig ingang bij mensen die het combineren met hun Israël-enthousiasme en een gebrek aan kennis over andere onderwerpen.
Een andere groep zijn wat ik ‘christen-zionisten’ heb horen noemen; mensen die daadwerkelijk Gods verbondsvolk Israël de centrale plek in het midden van de gemeente willen geven, in plaats van de Here Jezus. ‘want als Jezus Gods eniggeboren Zoon is, dan is Hij toch ook de eerstgeborene?’. Zonder respect voor de context, zonder goed te lezen wat er bedoeld wordt, zonder Schrift met Schrift te vergelijken, laat men de Bijbel buikspreken en sleept anderen in verzinsels mee!

Maar ook kunnen we denken aan onze lieve broers en zussen ‘bankwarmers’; ik bedoel daarmee hen die geloven in het Evangelie, die Jezus als hun Redder hebben aangenomen en het verder wel best vinden. Oh ja, ze zijn behouden, want dat heeft God in zijn Woord beloofd, maar het risico van afglijden is zo groot! In feite gedragen ze zich in de praktijk als humanisten, horizontaal – van mens naar mens – is er niets op ze aan te merken en ze werken zelfs hard in de gemeente, maar de verticale component – hun eigen contact met God – wordt steeds kleiner. Ze werken vanuit het vlees, vanuit hun eigen kracht, en daarmee is het energieverspilling en God kan er helemaal niks mee (Romeinen 8:8).
Als laatste noem ik mensen (die we overigens vaak onder de ‘bankwarmers’ aantreffen) die kritiekloos allerlei alternatieve behandelingen accepteren die in de wereld worden aangeboden. Men heeft onvoldoende kennis of interesse (hee, het werkt toch?) om te onderkennen dat deze behandelingen niet in overeenstemming met Gods Woord zijn, sterker nog, vaak van heidense en occulte oorsprong.
Als je je – ook al is het maar een klein beetje – herkent in bovenstaande beschrijvingen, BEKEER JE! Hou je stille tijd met God, luister naar zijn zachte Stem. Bestudeer Zijn Woord als medicijn tegen het vergif van de verzinsels! Bezoek je Bijbelstudies in de gemeente, waar vertrouwde leraren je kunnen en willen onderwijzen!
Zoek eerst het aangezicht van God en lees zijn Woord. Psalm 119 legt de nadruk op het belang van Gods Woord, en het is niet voor niks de langste Psalm. Vers 105 is een bekende “Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad“. Een licht op je pad behoed je voor struikelen!

Prayer – Vader dank U zo voor Uw Woord! Dank U voor Uw waarschuwingen, ze zijn zo waar Heer. Dank U voor Uw Heilige Geest die ons wil helpen en leiden in ons leven en bij het begrijpen van Uw Woord. Dank U ook voor leraren in onze gemeenten die ons verder willen helpen groeien. Dank U Here Jezus voor Uw verlossingswerk waardoor wij nu mogen toegaan tot de troon van genade en mogen zeggen: “Abba, Vader“! Wil onze harten doorlichten met de schijnwerpers van Uw Heilige Geest Heer. Wil ons helpen om alles op te ruimen wat tussen U en ons in staat.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.