Wakker je gaven aan

Scripture – 2 Timotheüs 1:6-7, 13-14 “Daarom herinner ik u eraan de genadegave van God  die in u is door de oplegging van mijn handen, aan te wakkeren. Want God heeft ons niet gegeven een geest van vreesachtigheid, maar van kracht en liefde en bezonnenheid. – Houd u aan het voorbeeld van de gezonde woorden, die u van mij gehoord hebt, in geloof en liefde, die in Christus Jezus zijn. Bewaar door de Heilige Geest, Die in ons woont, het goede pand, dat u toevertrouwd is.” (HSV)

Observation – Mooi om te zien dat Paulus in dit eerste hoofdstuk van de brief hun gemeenschappelijke basis benoemt. Ze hebben een relatie met elkaar, ze hebben samen in het werk een en ander meegemaakt als meester en leerling, en Paulus bevestigt deze relatie door een aantal herinneringen op te halen en Timotheüs te bemoedigen.
Klaarblijkelijk is door Paulus, met de gezamenlijke oudsten, onder handoplegging voor Timotheüs gebeden voor vervulling met de Heilige Geest. Nu herinnert Paulus hem daaraan en bemoedigt hem om de gave die hij ontvangen heeft aan te wakkeren.
Onder het woord “aanwakkeren” ligt hier een werkwoord dat een voortgaande actie aanduidt. “voortdurend te blijven aanwakkeren” zou dan ook een goede vertaling zijn.
Ook bemoedigt hij hem om het voorbeeld te blijven navolgen en door de Heilige Geest die gave ook te blijven vasthouden.
Application – Hoe is dat bij ons? Zijn we actief bezig met onze gaven van de Geest? Jawel, die heb je wel (1 Korinthe 12:7,11).  Aanwakkeren is het tegenovergestelde van ‘uitdoven’. “Dooft de Geest niet uit” (1 Thessalonicenzen 5:19). 
Paulus roept ons hier op om actief met ons geloofsleven bezig te zijn en de gaven die de Geest ons heeft gegeven toen we tot geloof kwamen te blijven voeden en ontwikkelen.
Hoe actief zijn we hierin? Ik merk wel eens dat het op een laag pitje komt te staan in tijden dat ik het ‘druk heb’. Maar dan realiseer ik me terugkijkende dat het een kwestie van prioriteit is.
Waar leggen we onze prioriteiten? Waar je hart is, daar zal je schat zijn…

Prayer – Vader dank U wel voor mensen als Paulus die ons bemoedigen door hun woorden en die ons activeren in ons geloof. Dank U voor Uw Heilige geest die ons leidt en troost. Dank U bovenal Here Jezus voor Uw overwinning waardoor ons verlossing is geworden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.