Nuffige zuurpruimen?

Waarom dragen wij christenen onze mening, ons oordeel, zo vaak voor ons uit? Het effect ervan is dat veel mensen christenen ervaren als nuffige zuurpruimen bij wie ‘niks mag’. Zo staan we – vaak goed bedoeld – mensen in de weg bij hun zicht op God.

God heeft ons, in zijn onmetelijke wijsheid, regels gegeven waarvan Hij zegt: Ik heb jullie gemaakt, Ik weet hoe jullie zijn, volg mijn regels nou maar, dan heb je een fijn leven. Zo heb Ik het voor jullie bedoeld.
En wat is onze reactie? Wij gaan ons stinkende best doen om te doen wat God van ons vraagt. We proberen het echt! En dan komen we er achter dat er allerlei ‘grijze gebieden’ zijn, situaties waarin we moeten nadenken over Gods regels. Passen die hier wel, en zo ja hoe? 
En dan begint vaak de ellende. We gaan de regels nog een keer opschrijven, maar dan wat uitgebreider, ’toegepast’ noemen we dat dan. En de volgende generatie doet dat weer en breidt het geschrijf uit totdat het na verloop van tijd een heus ‘geschrift’ is geworden!
Ook op wat grotere schaal kun je dit terug zien. In de internationale wereld is ons calvinistische Nederland graag het ‘beste jongetje van de klas’.
Maar goed, terug naar onze vraag van vandaag: waarom oordelen we zo snel? Ik denk dat het komt omdat het gemakkelijker en sneller is dan je te verdiepen in de ander, het kost minder tijd en energie. We zien iets dat niet bij onze regels past, we zeggen: hee, dat gaat zo maar niet, dat mag niet hoor; en klaar weer, we kunnen door met ons eigen leven, in onze eigen Cocon, mèt een hoofdletter C!
Onze opdracht is echter anders, onze opdracht is om op onze Grote Broer Jezus te gaan lijken. Hij en de Vader zijn ÉÉN. En God wil voor ons een fijn leven. Hij wil dat wij gelukkig zijn – zo gelukkig als in deze wereld tot aan de wederkomst maar mogelijk is.
Zullen wij dan ook niet het geluk, de levensvreugde van de ander op het oog moeten hebben? Zullen wij ons dan niet eerst moeten verdiepen in wat mensen bezighoudt in hun leven en in wie zij zijn? Als de relatie er is kan getuigen altijd nog. En als we hun geluk echt op het oog hebben mogen we ze vertellen van onze Grote Almachtige God die ook hun Geluk op het oog heeft! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.