Godsvertrouwen en bescherming

Scripture – Psalm 91 – “Wie in de schuilplaats van de Allerhoogste is gezeten,

zal overnachten in de schaduw van de Almachtige.
Ik zeg tegen de HEERE: Mijn toevlucht en mijn burcht,
mijn God, op Wie ik vertrouw!
U zult niet vrezen voor het beangstigende van de nacht,
voor de pijl die overdag aan komt vliegen,
voor de pest, die in het donker rondgaat,
voor het verderf dat midden op de dag verwoest.
Want U, HEERE, bent mijn toevlucht.
De Allerhoogste hebt u tot uw woning gemaakt.
Geen onheil zal u overkomen,
geen plaag zal uw tent naderen.
Hij zal Mij aanroepen en Ik zal hem verhoren,
in de benauwdheid zal Ik bij hem zijn,
Ik zal hem eruit helpen en hem verheerlijken.
Ik zal hem met lengte van dagen verzadigen,
Ik zal hem Mijn heil doen zien.
” (:1-2, 5-6, 9-10, 15-16 – HSV)

Observation – Een prachtige Psalm van vertrouwen! De Psalm is opgebouwd uit vier delen, een verklaring van vertrouwen – haast een loflied, Gods toezegging van bescherming in de tweede persoon, nog een deel met toezeggingen van bescherming, en als slotdeel een Godswoord met een belofte van bescherming en uitredding.
In de opening (:1-2) wordt het thema van de Psalm al aangegeven: “ Wie in de schuilplaats van de Allerhoogste is gezeten, zal overnachten in de schaduw van de Almachtige“. We vinden in de opening vier Godsnamen: Allerhoogste, Almachtige, JHWH en God. Samen met de vier metaforen voor bescherming en zekerheid (schuilplaats, schaduw, toevlucht en burcht) vormen ze een aansprekende beschrijving van God.
Het tweede deel (:3-8) bevat Gods toezeggingen van hulp en bescherming aan de gelovige die rechtstreeks wordt aangesproken. God redt uit verraderlijke valstrikken en verderf, en wie beschutting zoekt onder Zijn vleugels zal omringd worden door Zijn schild van trouw.
Het volgende deel vertelt van de bescherming door Gods engelen. Wie de Here als toevlucht belijdt, wordt door Zijn engelen gedragen en opgetild om verwonding door stoten aan stenen te voorkomen. Ook ontvangt hij bovennatuurlijke bescherming en kracht om gevaarlijke diren te vertrappen.
Tot slot is er het slotwoord. Het is God Die hier spreekt en de gedane toezeggingen bevestigt en verhoring van gebeden belooft.
Application – Dit is de Psalm die Yvonne en ik meekregen met onze doop. Wat een prachtig woord van vertrouwen in onze almachtige God!
Ervaar jij dat ook zo? Dat je mag schuilen bij God en dat Hij zijn engelen zal gebieden om jou te beschermen? Dat Hij je kracht en vertrouwen zal geven als je het moeilijk hebt? En dat Hij je gebeden zal verhoren?
Wij hebben in onze wandel met de Heer ervaren dat we altijd op Hem terug mogen vallen als we het zelf even niet zien zitten. Hij is er. Altijd!

Prayer – Vader dank U wel voor de beloften van Uw Woord! Dank U voor de engelen die U rondom ons en ons huid en ons gezin heen zet om ons te beschermen. Dank U voor de beloften van verhoring van onze gebeden! Geprezen zij Uw machtige Naam! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.