Effectief de dag door

1. Lijstjes
Het begint allemaal met lijstjes maken. Als je geen lijstje hebt, maak er een. Als je nog een concept lijstje over hebt van gisteravond, dan begin je de dag met die aan te scherpen, definitief te maken en ‘last minute’ zaken toe te voegen.
2. Ergste eerst
Vaak staat er op het lijstje een actie die we niet zo leuk vinden. Die wordt dan telkens uitgesteld. Pak jezelf aan en doe die actie het eerst. De rest van de dag gaat dan steeds gemakkelijker.
3. Gewoon, doen!
Gebruik al deze kleine acties zodat je je meer productief voelt. Ze zijn klein genoeg om snel en gemakkelijk gedaan te krijgen. Maak ze af en pak je vette markeerstift om ze af te strepen!


4. Hou het leuk
Beloon je zelf af en toe met een kleine pauze, met muziek die je mooi vindt, of zelfs met een (gezonde) snack tussendoor. Zorg dat je plezier in je werk houdt.5 Piektijd
Let op het tijdstip van de dag dat je het meest productief bent. Dat is voor iedereen verschillend. Leg wat werk apart voor dat tijdstip. Als het die tijd is, sluit je jezelf op, doe de deur dicht, zodat je alleen bent en tik die acties weg.6. Pareto (80/20)
Maak gebruik van het Pareto principe dat 20% van je inspanning 80% resultaat kan opleveren. Identificeer die acties en doe ze eerst. Je bereikt dan het meeste resultaat in de kortste tijd.
7. Clusteren
Groepeer je email- en telefoonsessies. Doe dat bijvoorbeeld 3-4 keer per dag. Dat voorkomt dat korte emails of telefoontjes je afleiden van het werk dat je gedaan moet krijgen.


8. Focus
Doe één enkele taak tegelijk. Afleidingen en multitasken kosten veel meer tijd. Met het achter elkaar afhandelen en wegstrepen van acties bemoedig je jezelf en je wordt er veel tevredener van.

9. Optimaliseer, reflecteer
Aan het eind van de dag neem je een korte tijd om terug te denken, te bepalen waar je piektijd ligt, waar je het emeste tijd aan hebt besteed zonder veel resultaat om te zien hoe je die taak effectiever kunt aanpakken. Denk continu in termen van verbetering van je eigen effectiviteit en kwaliteit.

10. Een nieuwe lijst
Soms krijg je niet alles af wat je je had voorgenomen. Dat is prima, morgen is er weer een dag. Zet ze op je lijstje voor morgen, gemarkeerd met een sterretje, zodat ze niet nog een dag overblijven. Aan het einde van de dag weet je ongeveer wat je morgen moet doen. Maak daar een lijstje van waar je morgen mee kunt beginnen.
(Vertaling van een artikel, gevonden op Lifehack.org)


One Reply to “Effectief de dag door”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.