HIJ IS ERBIJ

Psalm 23:4 – “Zelf al ga ik door een dal van schaduwen van de dood, ik vrees geen enkel kwaad, want U bent bij mij!” 

Troost
Hoe veel ontelbare mensen al zijn getroost met deze prachtige regel uit onze trouwpsalm! Het betekent in elk geval twee dingen: 
1. God bouwt geen bruggetjes over onze moeilijkheden heen;
2. Hij is erbij, in wat voor ellende wij ook terecht komen.

Ook in ons leven hebben we zowel onszelf als anderen mogen troosten met deze Psalmregel. Ik bedoel: de hele Psalm is prachtig en een Psalm van vertrouwen, maar als je het gevoel hebt dat je op de bodem van je put zit is deze regel toch wel de mooiste.

God bouwt geen bruggetjes. 
We hebben zelf onze eigen verantwoordelijkheid. Ik loop bijvoorbeeld ook niet meer achter mijn kinderen aan als ze op de fiets zitten en het risico lopen om te vallen. Ze zijn inmiddels oud en wijs genoeg om zelf rechtop te blijven en de juiste weg te kiezen. Of soms misschien niet, maar dat is hun eigen verantwoordelijkheid.

Hij Is Erbij
Dat is zelfs zijn Naam: JHWH. De Godsnaam is afgeleid van het werkwoord ‘zijn’ op zo’n manier dat het betekend: 
Ik was Die Ik was, Ik ben Die Ik ben en Ik zal zijn Die ik zal zijn!

Kortom: Hij is er. Altijd. Onvoorwaardelijk. Ook wanneer jij onder in je put zit mag je weten dat Hij er bij is. In de Here Jezus is Hij altijd een meter dieper geweest dan jouw ellende. Hij weet wat je meemaakt, Hij kent jouw pijn, Hij heeft ook jouw verdriet en frustratie en boosheid ervaren.

Op soms onverwachte momenten en onverwachte manieren voorziet Hij in wat wij nodig hebben. Het enige dat wij behoeven te doen is leven in afhankelijkheid van Hem, ons volledig aan Hem overgeven in vertrouwen.

Gebed
Vader dank U wel voor de beloften uit Uw Woord. Dank U wel dat we mogen weten dat U altijd bij ons bent, ook al ervaren wij dat soms niet. Maar U belooft het in Uw Woord Heer! Dank U Jezus dat U mee kunt voelen in al onze moeiten, en dat U ons steunt, troost en kracht geeft in onze donkerste uren. Dank dat U ons Uw Heilige Geest ter inwoning hebt gegeven, die ons troost, en Die ons Jezus wijst!

One Reply to “HIJ IS ERBIJ”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.