Torsen en dragen!

Scripture – Jes.46:3-4 “Hoort naar Mij, huis van Jakob en geheel het overblijfsel van het huis Israël, die door Mij gedragen zijt van moeders lijf aan, opgenomen van de moederschoot af. Tot de ouderdom ben Ik dezelfde en tot de grijsheid toe zal Ik u torsen; Ik heb het gedaan en Ik zal dragen, Ik zal torsen en redden“.

Observation – In hoofdstuk 45 is de almacht van God is beschreven, namelijk dat Hij vrij is om te handelen zoals Hij dat verkiest, dat God verlost waar de goden van de “gôyim” (volken of heidenen) beschamen en teleurstellen, en dat dus alleen JHWH God is.
Nu, in onze tekst uit hoofdstuk 46, wordt duidelijk dat de HERE niet wordt gedragen zoals Bel of Marduk en Nebo, de afgodsbeelden van de volken, die op de rug van lastdieren moeten worden vervoerd omdat zij zelf machteloos zijn.
In ons gedeelte herinnert God ons aan Zijn zorg voor Zijn volk, voor ons. Hij heeft ons gedragen van de moederschoot af aan (“Hij zag mijn vormeloos begin“, Ps.139:16). En aansluitend op die herinnering staat er een belofte, namelijk dat Hij ons ook tot in de ouderdom en de grijsheid zal “torsen” en “dragen“.
Goden die moeten worden gedragen kunnen niet redden, niet verlossen. Maar onze God wel, Hij is onze Herder, onze Geneesheer!
Application – Deze tekst vond ik toen ik bezig was met een werkstuk over euthanasie voor mijn studie. Wat een contrast met het wereldse denken van autonomie, rationaliteit, haast liefdeloosheid en zelfbeschikking is dit.
De humanistische en vaak ook atheïstische levensvisie beschouwt het leven als iets dat we toevallig hebben verkregen en dat tot in grote mate van detail maakbaar is. Men claimt het recht om er zelf in vrijheid over te mogen beschikken, en het dus te mogen afleggen op een zelfgekozen moment.
Hoe anders kijkt God tegen het leven aan. Hij heeft het geschapen, ons mensen zelfs naar Zijn beeld. Hij kent ons vanaf het begin (Psalm 139:13-16). Hij verbied ons om het leven te nemen (“Gij zult niet doden“), en in onze tekst van vandaag belooft hij ons dat Hij ons tot in de ouderdom zal “dragen en torsen“.
Wat een prachtig beeld van het alternatief voor euthanasie, namelijk palliatieve zorg. De ander dragen en torsen, tot aan het einde. Ook helpen dragen, in het geloof behouden, helpen de twijfels en onzekerheden rond het levenseinde samen het hoofd te bieden, samen voorbereiden (ook met de familie) en het loslaten begeleiden.
Zo naar huis te mogen gaan, in te mogen gaan tot de rust die alleen God kan bieden!
Prayer – Vader dank U voor Uw Woord. Dank U dat wij mogen leren hoe U tegen het door U gegeven leven aankijkt. Dank U dat wij ook in dit opzicht meer en meer op U mogen gaan lijken, en dat we broeders en zusters tot aan hun levenseinde mogen helpen dragen en torsen. 

2 Replies to “Torsen en dragen!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.