Bemoediging

Scripture – Johannes 16:1, 33 “Dit heb Ik tot u gesproken, opdat gij niet ten val komt. – Dit heb Ik tot u gesproken, opdat gij in Mij vrede hebt. In de wereld lijdt gij verdrukking, maar houdt goede moed, Ik heb de wereld overwonnen“.

Observation – Het zal niet gemakkelijk worden voor discipelen van de Here Jezus. Er zal vervolging komen. Dit hele hoofdstuk is ingesloten in de twee verzen van vandaag en dit gedeelte is dan ook één grote bemoediging van de Here Jezus aan zijn discipelen.
Als eerste benoemt Jezus dat er mensen zullen zijn die christenen zullen vervolgen en die zullen menen God daar een plezier mee te doen. Dan verklaart Hij zijn heengaan. Immers wanneer Hij geen plaats maakt kan de Trooster, de Erbij Geroepene (zie bespreking Johannes 14) niet komen.
En wat zal de Heilige Geest dan doen als Hij komt? Allereerst zal Hij op Jezus wijzen (Joh 14:26).
Hij zal de “wereld overtuigen van zonde en van gerechtigheid en van oordeel” (:8). Dat hoeven wij dus niet te doen! We hoeven anderen niet te vertellen hoe verkeerd ze handelen. We mogen ze voorleven wat het is om christen te zijn zodat ze naar de Heer toegetrokken worden door onze onderlinge liefde. De Heilige Geest maakt ze dan wel duidelijk dat ze hun oude leven achter zich moeten laten!
Hij zal “u de weg wijzen tot de volle waarheid” (:13). Dit is nogal wat! De Here Jezus belooft ons hier dat als we goed naar de leiding van de Heilige Geest zullen luisteren, Hij ons in de volle waarheid zal leiden! Hij zal ons helpen alles te weten wat wij voor ons leven nodig hebben.
De Here Jezus, de Heilige Geest en de Vader zijn één (:14-15). Hiermee sluit de Here Jezus aan bij de kernbelijdenis van de Joden uit Deuteronomium 6:4, het sjma israël: “Hoor Israël: de Here is onze God; de Here is één!“.
Application – Wat zijn wij bevoorrechte mensen, dat we zulke beloften hebben gekregen. God zelf is bij ons en zal ons helpen de volle waarheid te vinden. En de Here Jezus zei van Zichzelf: “Ik ben de weg, de waarheid en het leven“.
We mogen in Hem wandelen, Hij is de Weg. 
We mogen Hem door de Heilige Geest leren kennen, Hij is de Waarheid.
We mogen in Hem verzekerd zijn van eeuwig Leven, Hij is het Leven.

Prayer – Vader dank U wel voor de Weg die U met ons gaat. Here Jezus, dank U wel dat we in U de Waarheid mogen leren kennen. Heilige Geest dank U wel dat U ons de Weg wijst naar het Leven! Drie-enig God, geloofd en geprezen zij Uw naam nu en voor eeuwig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.