HAM radio

Interesse in radio

This part of my site is in Dutch, my native language. Might you want to read what’s here, Google is your friend.

Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in Elektronica. In mijn diensttijd was ik sergeant / straalzender draaggolf commandant. De apparatuur in onze vrachtwagen kon tot 24 gesprekken samenpakken (moduleren) op één draaggolf frequentie. Deze gesprekken werden dan gebundeld verzonden en aan de andere kant in nog zo’n set weer uit elkaar geplukt en verdeeld. Deze uitzendingen en ontvangst werden via een smalle beam verzonden (vandaar ‘straalzender’). De oriëntatie van de antennes was dus erg belangrijk. Zie de nostalgische plaatjes hier onder.

CB tijd

Black smurf

Nadat ik uit dienst kwam (en misschien ook al gedurende die tijd) was ik actief op de 27 MHz (ook wel CB of Citizen Band of 11 meter). De goeie ouwe tijd, zo’n 40 jaar geleden. De handle of bijnaam die ik toen gebruikte was ‘Zwarte Smurf’. Op de koplamp van mijn motrofiets had ik ook zo’n figuurtje (zoals hiernaast) geplakt…

Weer oppakken

Onlangs heb ik een SDR radio aangeschaft, zie ook de blogpost daarover. Ook heb ik besloten om te gaan leren en het examen te gaan doen om N-zendamateur te worden (Novice level radio amateur). Verder heb ik me ingeschreven als lid van de VERON (Vereniging Experimenteel Radio Onderzoek Nederland).